Звездите на БФФ 2016: Джъстин Кърджънвън (Великобритания)

Джъстин Кърджънвън – от океанския бряг до Бъкингамския дворец!

Джъстин Кърджънвън (Великобритания)/Justine Curgenven (United Kingdom) – гребкиня в открито море – Презентация на БанскоФилмФест`2016 – 25 ноември, петък, 20:15ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, Банско.

justin-curgenven_1

Джъстийн Кърджънвън (Великобритания, родена през 1973 г.) е една от най-силните в света гребкини в открито море, търсачка на приключения, авторка и сценаристка на редица филми и телевизионни програми. Със спорт се занимава от ранни години. Девет пъти е носителка на най-престижната награда за университетски спорт в Британската общност “Blue” като участничка в отбора по хокей на трева на Университета в Кеймбридж, чиято абсолвентка е.

dsc_3059-940x360

По време на следването си е президент на дамската секция на спортния клуб “Ospreys” (“Орлите”) на Кеймбриджския университет. След като завършва висшето си образование работи като журналистка и продължава активните си занимания със спорт. Оставя стика за хокей, за да хване в ръце греблото за каяк, да яхне планинското колело и да обуе туристическите обувки. В актива си има прекосяване на Пиренеите (1999 г.) с маунтин байк, трекинги в Хималаите, изкачване на близо 7000-метровия първенец на Южна Америка и на Западното полукълбо – Аконкагуа (6959 м), през 2001 г. През 2002 г. защитава цветовете на Великобритания на световното първенство по сърф-каякинг и допринася за заемането на четвърто място в крайното класиране.

p1010047След това изцяло се отдава на плавания с каяк в открито море, при което става една от една от най-изявените представителки на този спорт в света. Гребният актив на Джъстийн включва:

 • първа изцяло женска обиколка на остров Тасмания (900 морски мили за 42 дни),
 • солово плаване из фиордите на Западна Исландия,
 • дълго 400 мили плаване край бреговете на Камчатка с израелката Ходъс Фелдмън и руснака Алексей Ситников,
 • обиколка на островите от архипелага Кралица Шарлот в Тихия океан (500 мили) с Шона Франклин и Лиън Соъм,
 • прекосяване с каяк на Басовия пролив между Австралия и остров Тасмания,
 • първа обиколка на Уелс по море, реки и плавателни канали с Фиона Уайтхед,
 • обиколка на Южния остров на Нова Зеландия с Бари Шоу (2400 км за 67 дни),
 • обиколка на остров Сардиния с Бари Шоу (500 морски мили),
 • три пресичания на Ирландско море – от остров Ангълси до остров Ман, от полуостров Лин до Уиклоу и от Холихед до Дъблин, при силен страничен вятър и много ниски температури,
 • плаване от Шотландия през Оркнейските острови и остров Феър до Шетландските острови в Северния Атлантик,
 • плавания от Лондон до Франция (120 мили за 50 часа) и от Русия до Япония – и двете със Сара Атън, отразени във филма “Това е морето” (пета част),
 • първа в историята обиколка с каяци на остров Огнена Земя (1000 морси мили) с Бари Шоу,
 • обиколка на Ирландия в Бари Шоу и Роджър Чандлър,
 • рекордна обиколка на остров Ангълси в каяк (10 часа и 8 мин),
 • плаване около Алеутските острови и крайбрежието на Аляска със Сара Атън (2500 км за 101 дни),
 • плаване край бреговете на Папуа и Западна Папуа (Индонезия) със Сенди Робсън (1000 км), който повтаря маршрута на знаменития немски каякар Оскар Шпек, стигнал от Германия до Австралия с гребане в периода 1932- 1939 г.,
 • солова обиколка на остров Ванкувър – за 32 дни, май 2016 г.

 

Дълго преди появата на изделията “GoPro” Джъстин разработва уникална водоустойчива камера, която позволява заснемането на всички събития отблизо и потапяне в атмосферата на най-големите изпитания. Следваща девиза “Anything is possible” (“Всичко е възможно”), през 2009 г. направи серия вълнуващи и впечатляващи филми (издадени впоследствие на DVD) за гребането с кану и каяк по диви планински реки, в открито море и в открития океан. През 2012 г., в партньорство с най-големите специалисти по каякарство и по преобръщане с лодка до заемане на изходното положение Чери Пери и Търнър Уилсън засне получилия огромно признание учебен филм (разпостраняван на DVD) “Това е преобръщане”.

job-jealousy-justine-curgenven-expedition-sea-l-flgqfd

Създателка на компанията “Cackle TV”, Джъстийн е авторка и водеща на програми, излъчвани по “National Geographic Channel”, “Channel 4”, “Channel 5” и BBC. Канал 5 и Би Би Си. Носителка е многобройни награди (изброяването им е невъзможно) за филмовото си творчество, между които призовете за най-добър приключенски филм от международните фестивали на планинарския филм в Банф (Канада) и Кендъл (Великобритания). През 2013 г. е поканена на тържествен прием в Бъкингамския дворец, който кралица Елизабет Втора дава за най-големите изследователи, пътешественици и ловци на приключения.

 

В Банскофилмфест е участвала с филмите  си “Плаване около Южния остров” (Великобритания, 2008, Джъстин Кърджънвън, 48’/ “South Island circumnavigation”, Great Brtitain, 2008, Justine Curgenven, 48’) през 2012 г. и “Огнена земя” (Великобритания, 2012, Джъстийн Кърджънвън, Бари Шоу, 52’/ “Land of Fire”, Great Britain, 2012, Justine Curgenven, Barry Shaw, 52’) през 2013 г.

Тази година тя ще представи филма “С каяци около Алеутските острови” (Великобритания, Джъстийн Кърджънвън, 36’/ “Kayaking the Aleutians”, United Kingdom, 2015, Justine Curgenven, 36’)

 

През 2014 г. британките Сара Оутън – първата жена, обиколила света със силата на своите мускули, и Джъстийн Кърджънвън предприемат плаване между и около безлюдни или слабо населени парчета суша от архипелага на Алеутските острови, разположени между Аляска и Камчатка. За 101 дни двете изминават 2400 км в условията на диви бури, силни течения и… гладни мечки, научавайки много за хората, които обитават този суров и красив пейзаж, но преди всичко за себе си.

 

Recent Posts

Leave a Comment