За Еверест – с намигване

Надир Дандун (Nadir Dendoune) в щастлив човек. Дори само заради това, че има три гражданства – алжирско по рождение, френско по съдба и австралийско по стечение на обстоятелствата. Последното е получил за прекосяването на “Антиподите” с велосипед – над 3000 км, главно през пустинните райони на държавата-континент.

nadir-1

Надир Дандун

В Австралия е прекарал седем години. След това се върнал в Европа. По професия е журналист, писател, кинематографист, от време на време – телевизионен водещ, и активен правозащитник. Преди няколко години бе похитен в Ирак и френските власти положиха огромни усилия за освобождаването му. Стана знаменитост.

 

През 2008 г. се изкачи на Еверест, без да притежава никакъв височинен опит. Малко след това издаде книгата “Le Tocard sur le toit du monde”, чието заглавие в свободен превод значи “Неудачник на покрива на света”. Като основен творчески похват той широко използва иронията и самоиронията, а разказът му се получи много весел и забавен.

Такъв трябва да бъде и игралният филм, към чието занемане бе пристъпено във Франция. Работното му заглавие е “L’ Ascension” (“Изкачването”). За изпълнител на главната роля е привлечен комедийният актьор Ахмед Силла (Ahmed Sylla).

“Едва ли можем да очакваме красиви снимки в реалната планина. Но със сигурност ще видим филм за Еверест, който не е нито героичен, нито трагичен” – писа френският кинокритик Людовик Бернар (Ludovic Bernard).

Recent Posts

Leave a Comment