Йорданка Донкова и Николай Петров – „Какво се случи по време на спасителната операция в Моржда?“

Йорданка Донкова и Николай Петров – участници в спасителната операция в пещерата Морджа в Турция, членове на пещерен клуб „Под Ръбъ“.  В краят на Август 2023 се провежда международна експедиция с цел изследване на дънните части в пещерата Морджа (1276m), трета по дълбочина в Турция. По време на проучванията Марк Дики, американски спелеолог, получава внезапно вътрешен кръвоизлив в подземен лагер разположен на дълбочина от 1040m. След бързата реакция на екипа му е подаден сигнал за помощ към Европейската асоциация по пещерно спасяване (ECRA). Това довежда до втората подобна акция в Европа, при която пострадалият се намира на километър под земята. Спасителната операция продължава девет дни и в нея вземат участие пещерни спасители от девет държави. Българският екип е вторият пристигнал на мястото и участва активно във всички аспекти на спасителната акция.

Йорданка Донкова от град Пловдив по професия e геолог в Геологически институт при БАН, секция „Геология на земетресенията”. Последните пет години най-предпочитаното й хоби е спелеологията и прилежащите към нея дейности. Член е на пещерен клуб „Под ръбъ”, Церово, който проучва най-дълбоката и най-дългата пещера в България, Колкина дупка. Участвала е в множество международни експедиции в Хърватия, Австрия и Румъния. През 2020 г. завършва курс за Спасител в пещери и пропасти.

Николай Петров от град София. Работи в сферата на информационните технологии. С пещери се занимава от над 13 години. Занимава се активно с обучението на нови пещерняци, участвал е в множество експедиции в България и в чужбина. От 2020 е спасител в пещери и пропасти. През февруари 2023 участва в спасителните дейности след земетресението в град Антакия, област Хатай, Турция.

Recent Posts

Leave a Comment