проф. д-р Волфганг Наирц (Австрия) – алпинист

Звездите на Банско филм фест 2023

prof. PhD Wolfgang Nairz (Austria)/Волфганг Наирц (Австрия)Презентация на проф. д-р Волфганг Наирц на 24 ноември, 20:00 часа, Голяма Зала, Читалище „Никола Вапцаров“, град Банско.

Проф. Наирц е роден на 27 ноември 1944 г. в Китцбюел, ръководител е на няколко десетки експедиции и основоположник на летенето (с делтаплан) в най-високите планини през 70-те и 80-те години на ХХ век, които самият нарича “лудите години на австрийския алпинизъм”. Между начинанията под неговото лидерство е експедицията през 1978 г. на Еверест, в рамките на която Райнхолд Меснер и Петер Хабелер правят първото му изкачване без кислород.Автор на множество книги и филми.

Проф. Наирц ще представи и последния филм „Sturm um Manaslu“/“Щурмът на Манаслу“ на Райнхолд Меснер, чиято премиера в България е на Банско филм фест 2023.

„Щурмът на Манаслу“, държава Германия, 2022, режисьор Райнхолд Меснер, 101 мин.

През 1972 малка експедиция, ръководена от Волфганг Наирц, се осмелява на пътуване до Непал, за да се опита да изкачи трудната южна стена на Манаслу. 50 години по-късно Волфганг Наирц, Освалд Йолц, Хансйорг Хохфилцер, Хорст Фанкхаузер и Райнхолд Меснер се събират в замъка Ювал и си спомнят за трагичните събития, свързани с експедицията.

 

Дипломиран планински водач и ски инструктор, дългогодишен преподавател в австрийската школа за планински и ски водачи.

Осъществил най-трудните преходи в скални и ледени отсечки, както и първи зимни изкачвания в Източни и Западни Алпи.

От 1972 е ръководител на експедиции в Хималаите:

1972 Манаслу Южна стена

1972 Макалу Южна стена

1974 и 1976 Ношак

1978 – Ръководител на австрийската експедиция на Еверест: на 3 март 1978 Наирц, заедно с Роберт Шауер и Хорст Бергман, успява като първия австриец да изкачи най-високия връх на планетата – Маунт Еверест, 8.848 м (5 дни преди Меснер и Хабелер).

1979 и 1985 Ама Даблам

1982 Чо Ойю Южна стена

1984 Джаулагири

1986 Макалу

Волфганг Наирц обикаля и други континенти и се изкачва успешно на Маунт МакКинли в Аляска, Аконкагуа в Южна Америка, Килиманджаро и Маунт Кения в Африка, както и на Елбрус като най-високия връх в Европа.

Има фирма за PR консултантски услуги в Инсбрук, работи и в областта на туризма. Бил е PR- и ръководител реклами на Тиролската рекламна агенция, както и маркетингов експерт в Австрийската рекламна агенция. В днешни дни Волфганг Наирц е търсен експерт за презентации и конференции по цял свят.

Волфганг Наирц е награждаван многократно за многобройните си катерачески успехи, получава Златния спортен почетен знак на провинция Тирол и на град Инсбрук, както и редица международни награди (между другото Почетен член на Клуб Андиниста Мендоса, Аржентина; „Юбилеен медал Еверест“ от краля на Непал; Почетен член на Академичен алпийски клуб Инсбрук; Почетен член на Тръст Хималаи Непал; Почетен посланик на туризма на Непал).

Волфганг Наирц е особено активен в подкрепа на хората от Непал – неговата втора родина – с редица проекти там (възстановяване на болница Кунде, училищен проект Ботенамланг, проект Шерпи, Топлина за Непал и др.). Помага и с конкретни помощи от приятели.
Волфганг Наирц е председател на дружеството Помощ за Непал, Тирол.

През 2005 австрийското правителство и президентът на Австрия присъждат на Волфганг Наирц званието професор – „за изключителните алпинистски постижения, за многобройните публикации /11 книги за алпинизъм, експедиции, летене с балони и други публикации/, за ангажимента му в социалната област към населението на Непал, като преподавател, специалист в туризма и експерт по Хималаите“.

 

 

 

 

Recent Posts

Leave a Comment