Второ изкачване по “Кралския надвес” – най-трудния dry tool trad в света

Чехите Душан Янак (Dušan Janák) и Хонза Страка (Honza Straka) направиха първо повторение на Кралския надвес” (“Kráľovsky Previs”) в западната стена на Пишни щит*. Тази линия е изключителна за Татрите. През март 2013 г. бе премината със собствена осигуровка и получи оценка M12.

Хонза Страка по ключовите трудности на Кралския надвес

Снимка: Д. Янак, Х. Страка

Photo: D. Janák, H.Straka

Маршрутът, който преодолява впечатляващ надвес (с 20 метра отклонение от вертикала) в западната стена на Пишни щит, бе прокаран през 2002 г. от свръзката Павол Яцкович (Pavol Jackovič) и Миро Мрава (Miro Mrava). Тяхната оценка бе VII-, A4.

Скица на “Kráľovsky Previs” от авторите на първото изкачване на 30 юни 2002 г.

Източник/ source: “Jamesak”

Павол Райчан (Pavol Rajčan) и Павол Шулак (Pavol Šulák) – авторите на първото зимно-класическо изкатерване (март 2013 г.), не изневериха на стила и използваха само съществуващи пунктове за осигуряване (на ключовото въже има един нит и няколко стари клина) и собствени клеми и френдове. В този смисъл маршрутът не е само спортно предизвикателство. Отделните му въжета има следната оценка по скáлата М:

M5 (20 м);

следва сравнително полегат 100-метров участък с наклон 60°;

M7+ (30 м);

M12 (20 м);

M8 (8 м);

M7+ (25 м);

M5+ (60 м).

Журито на словашките награди за алпинизъм за 2013 г. високо оцени това изкачване, като го удостои с наградата Златен карабинер”. В мотивите си за това членовете му написаха: По всяка вероятност това е най-трудният dry tool trad в света*.

Авторите на първото повторение Душан Янак и Хонза Страка успяха да се справят с линията сравнително бързо. Те бяха в началото й на 26 февруари т. г., за да я изкатерят изцяло на следващия ден. Водач по най-трудните въжета бе Хонза.

Душан Янак и Хонза Страка

Досега не веднъж на сайта е ставало дума за Душан Янак. Той е автор е на първото изкатерване без изкуствени опорни точки по тура “Fram” на южната стена на Мармолада в Доломите и на “Jet Stream” (X- /X) в Татрите, на първото зимно-класическо изкачване по “Centralny kut” (VIII, M8-) на Галерия Ганкова също в Татрите.

Хонза Страка е отличен dry tool-катерач, вицешампион на Чехия през 2014 г. в тази дисциплина. Той стартира в един от кръговете за тазгодишната Световна купа за катерене по лед в Шампаньи ан Ваноаз (Champadny en Vanoise), заемайки доброто девето място.

–––––––––

*Пишни щит (Pyšný štít – на словашки, Durny Szczyt – на полски, Schwalbenturm – на немски, Fecske-torony – на унгарски, 2623 или 2625 м) е четвърти по височина в Татрите и се намира в дългото странично било между Барание Роги (Baranie Rogi – полски, Baranie rohy – словашки) и Ломница (Łomnica, Lomnický štít).

**В тази трудна за обективна оценка категория – т. е. за първенство между линиите в областта на традиционното dry tool-катерене (dry tool trad), може да претендира, например, “Ritter der Kokosnuss” (M12, WI5) на Роберт Яспер (Robert Jasper). И на нея осигуряването е много трудно и се състои не само от клеми и френдове, но и от клинове.

Recent Posts

Leave a Comment