“Враца – най-големият български катерачен район”

Под това заглавие (“Wraca – największy bułgarski rejon wspinaczkowy”) един от най-популярните и най-авторитетните полски специализирани сайтове – Wspinanie.Pl*, публикува информация за появилия се неотдавна наръчник. В нея четем: “Враца е най-големият български катерачен район. Наскоро излезе книгата “Враца – катерачен гидовник” (“Vratsa. Climbing Guide”) за това много интересно от катерачна гледна точка място, намиращо се в Северозападна България.

Враца (ang. Vratsa) се намира на 110 км северно от София. Скалите са разположени по северните склонове на Врачанската планина. Това е един от най-популярните български райони, а в същото време и един от най-интересните. В него има спортни маршрути с дължина едно въже (до 8c), както и такива с традиционно осигуряване. Но районът предлага преди всичко катерене по дълги маршрути, които стигат до 350 м дължина (13 въжета).

Най-подходящи за посещаване на Враца са пролетта и есента, но там може да се катери и през лятото, защото има редица сектори, разположени в сянка.

Враца, централната стена

Снимка/ photo: azkenkal.blogspot.com

Както пише Николай Петков – авторът на гидовника, “Във Враца всеки ще намери нещо за себе си – спортни маршрути с трудност от 5c до 8c, trad-турове, дълги стенни маршрути със собствена осигуровка. Допълнително районът има огромен потенциал – непрекъснато се появяват нови сектори”.

В гидовника са описани над 500 тура (към началото 2014 г.), от които 250 – наковани. Маршрутите от всеки сектор за начертани на снимките. Освен това за дългите стенни маршрути авторът е поместил скици и подробни описания. В помагалото се съдържа и всякаква друга полезна информация – за пътуването до Враца и подхода до скалите, за възможностите за настаняване и хранене, за магазини, за необходимия инвентар и т. н.

Заедно с гидовника получаваме и достъп до текущо актуализирана база данни за маршрутите в района.

Трябва да кажем няколко думи за самия автор. Николай Петков (в оригинала името е написано и на български – бел. пр.) се катери на Враца от 35 години. Автор е на около 80 маршрута. Но той е комплексен катерач – бил е на Еверест, Нанга Парбат. Преодолял е Южната стена на Аконкагуа, а така също северните стени на Айгер и Матерхорн през зимата. Има изкачвания на Транго Тауър, Фицрой и Ел Капитан.

Гидовникът на Николай е достъпен в електронната книжарница на сайта Wspinanie.Pl” – завършва информацията в едноименния сайт.

––––––––––-

* //wspinanie.pl/2014/07/wraca-najwiekszy-bulgarski-rejon-wspinaczkowy/

Recent Posts

Leave a Comment