“Вие сте един достоен българин, на когото искам да стисна ръкатa”

Служебният министър на младежта и спорта Евгения Раданова прие по нейна покана алпиниста Боян Петров и му връчи почетен плакет на Министерството на младежта и спорта по повод успешното му изкачване на втория по височина връх в света К-2. С това свое постижение Боян Петров стана първият наш алпинист, стъпил на този връх, и първият българин, изкачил три осемхилядника за по-малко от 100 дни.

«За мен е изключителна чест да се запозная с Вас. Вие сте един достоен българин, на когото искам да стисна ръката. Може би все още не осъзнавате какво сте направили за България, но с времето ще разберете колко значимо и изключително е Вашето постижение както за Вас лично, така и за страната ни. Вие сте поредното доказателство, какви хора сме ние, българите. Ще съдействам за осъществяването на Вашите следващи цели», заяви министър Раданова при връчването на плакета на Боян Петров.

«Благодаря за отличието, с което ме удостоихте. Изкачването беше трудно, защото го направих без кислороден апарат и без помощта на шерпи. Всичко стана с много тренировки и накрая просто се раздадох, казах си, сега е моментът и се изкачих. После осъзнах, че съм бил на К-2 точно 60 години след първото изкачване на този връх», сподели преживяването си по пътя нагоре към върха Боян Петров.

Министър Евгения Раданова изрази възхищението си от силата на духа и последователността на Боян Петров при постигането на неговите амбициозни цели и в разговора си с алпиниста попита за трудностите във физически и психологически план по време на изкачването, за препятствията, които е имал пред себе си, и за върховете, към които се стреми в бъдеще.

Боян Петров каза, че с натрупания вече опит и самочувствие ще положи усилия да разнообрази точките по света, на които стъпват български алпинисти. Постижението на българина е голямо, защото К2 е сочен като най-трудния от всички осемхилядници.

Връх Манаслу в Хималаите е поредната цел на Боян Петров, която той има амбицията да осъществи през следващата година.

По информация от Пресцентъра на Министерството на младежта и спорта на Република България

Recent Posts

Leave a Comment