Весела Казакова (България)

Весела Казакова (България) – актриса, режисьор и продуцент

Весела Казакова е завършила съответно актьорско майсторство и продуцентство в НАТФИЗ и Икономическия университет в София, България. Главните й роли в киното и носят престижни награди за най-добра актриса в България и чужбина, сред които наградата „Silver George Award“ на Московския филмов фестивал през 2005 г. и наградата „Падащи звезди“ на Берлинале през 2006 г.
Весела започва да продуцира и режисира през 2008 г., след като създава продуцентската компания Activist38 с анимационния режисьор Мина Милева. Двете създават силна вълна от политически активизъм в собствената си страна с два международно признати игрални документални филма „Чичо Тони, трима глупаци и ДС“ и „Звярът е все още жив“. И двата филма са подложени на цензура и до днес „Чичо Тони” не се излъчва по БНТ, а „Звярът” веднага е свален от телевизионен ефир от влиятелни политически фигури.
Двата фантастични филма на двете режисьорки  CAT IN THE WALL и WOMEN DO CRY направиха фурор на фестивала в Локарно в основната надпревара и в официалната селекция на фестивала в Кан, със силни рецензии и потенциал за разпространение. И двете характеристики бяха признати от международната филмова аудитория, правейки мисията на Activist 38 да прави социално ангажиращи филми, по-реалистични и постижими.

Recent Posts

Leave a Comment