Вчера загина двукратната световна шампионка по екстремен сноуборд

Вчера загина двукратната световна шампионка по екстремен сноуборд – свободно каране (freeride) – швейцарката Естел Бале (Estelle Balet). Това се случи по време на снимки за филм в кантона Вале, Швейцария. Естел предвиждаше стръмно и красиво спускане по пресния сняг. Но лавина с фронт един километър не й остави никакви шансове…

Estele 1

Мястото на инцидента

Снимка/ photo: policevalais.ch

21-годишната швейцарска бе талантлива и целеустремена фрийрайдърка, два пъти победителка в Световната купа (т. нар. World Tour), пример за мнозина. Загубата за световната общност на екстремните скиори и сноубордисти е огромна.

Ето част от едно интервю с нейната треньорка Жералдин Фаснахт от 2 април т. г.

  • Вече шест години тренирам Естел, а я забелязах, когато беше 15-годишна. Така, както и аз някога, тя мечтаеше да застане на върха на Бек де Рос* и да спечели шампионската титла. Спомних си за себе си на тази възраст и си помислих, че би било прекрасно да й помогна да осъществи мечтата си. После много тренирахме заедно и днес е два пъти световна шампионка. Първата си титла тя завоюва на 21 г., както и аз (победих във “Xtreme Verbie” през 2002 г.). Така че днес съм щастлива до сълзи за нея (Естел навърши 21 години на 19 декември 2015 година – бел. пр.).

На водещата снимка – Естел на Freeride World Tour през 2015 году.

Снимка: от архива на Естел Байе

Photo: Estelle Balet Archives

––––––––––––

*Жералдин Фаснахт – изключителна приятелка на България, влюбена в нея, два пъти (през 2013 и 2014 г.) гостенка на Банскофилмфест. Позната у нас и от филмите “Ръката на Фатима” и “Една крачка отвъд – истинската история на Жералдин Фаснахт”, “Матерхорн, мечтата на жената-птица”, показани в Банско съответно през 2006, 2012 и  2015 г.  Спокойно може да претендира за екстремна дама номер едно в света, ако не са вродената й скромност и благородство. Екстремна скиорка и сноубордистка, с еднакъв успех практикуваща B. A. S. E.-скокове, полети с костюм-крило, парашутизъм, скай-дайвинг и парапланеризъм. Отлична катерачка по скали и лед, но това при нея не е цел сама за себе си, а има спомагателен характер. Нейните спиращи дъха постижения вълнуват посветените повече 15 години.

Още за Жералдин – на:

//banskofilmfest.com/geraldine-fasnacht/

**На този връх и на една значителна част от историята на freetuide-а е посветен филмът “Бек де Рос – легендарната планина” (Швейцария, 2014, Петер Шараф, 110’/ “The Bec des Rosses – Mountain of Legend”, Switzerland, 2014, Peter Charaf, 110’), който бе в програмата на Банскофилмфест’ 2014 г.

Recent Posts

Leave a Comment