В Пакистан – отстъпление на повечето фронтове

Прекратен бе опитът за изкачване на Броуд пик (8047 м), който при успех щеше да донесе 14-ти осемхилядник и очакваната няколко години Хималайска корона на испанеца Оскар Кадиах (Oscar Cadiach). Атакуващата свръзка беше принудена да се откаже малко над лагер 3.

Автори на първото и единствено за сезона изкачване на Броуд пик бе дело на младите словенци Алеш Чесен (Aleš Česen) и Лука Линдич (Luka Lindič). За тях това беше само загрявка преди опита им за ноев маршрут в алпийски стил по Западната или Сияйната стена на Гашербрум 4 (7925 м).

oscar-cadiach

Оскар Кадиах

Снимка/ photo: www.tarragonaradio.cat

Изяснява се ситуацията на Гашербрум-1 (Хидън пик, 8068 м) и Гашербрум-2 (8035 м). Полската експедиция, която планираше първи в историята пълен траверс на двата върха, бе принудена да се откаже и от опита си по Класическия марпшрут на Гашербрум-1, който бе резервна цел на екипа.

Алберто Инюратеги (Alberto Iñurrategi), Хуан Валехо (Juan Vallejo) и Микел Сабалса (Mikel Zabalza) прецениха, че Испанският маршрут на Гашербрум-2 е прекалено опасен през този сезон и поеха към къщи. На същия връх са и няколко комерислани експедиции, но по всяка вероятност и те ще преустановят дейността си и този смятан за лесен осемхилядник ще остане без изкачване през това лято.

По същия начин изглежда и ситуацията на митичния К-2 (8611 м), на който от няколко години – с различен успех – започнаха да действат комерсиални експедиции, в чиито състави по правило влизат хора с малък или никакъв хималайски опит. Евентуалното им окончателно решение за отстъпление ще бъде продиктувано от гигантската лавина, която унищожи лагер 3 по Класическия маршрут. Ако туроператорите на споменатите комерсиални начинания го вземат, това ще означва, че втора поредна година на К-2 няма да има изкачване.

А от подножието на К-2 до последно идват обезпокоителни информации за тоталното настъпление на комерсиалзацията през този сезон. Своето безпокойство за сигурността на многобройните участници в тазгодишната обсада на върха неотдавна на страниците на “La Gazzetta dello Sport” изрази Райнхолд Меснер (Reinhold Messner).

Напрежението, което възниква поради струпването  на прекомерно големия брой експедиции, описва Николас Рихем (Nicolas Richem). Той писа, че швейцарецът Кари Коблер (Kari Kobler), ръководител на комерсиална експедиция на агенцията “Kobler and Partners”, му поискал пари, за да плати на шерпите, които работят по маршрута. Николас не е участник във въпросната експедиция. А споменатите шерпи са в Пакистан с туристически визи…

На водещата снимка – Гашербрум-1 или Хидън пик от югозапад

Recent Posts

Leave a Comment