В Непал май наистина не се знае кой пие и кой плаща

Непалската гражданска авиация (The Civil Aviation Authority of Nepal, CAAN) предприе действия срещу италианския пилот Маурицио Фолини (Maurizio Folini), който осъществи няколко полета с китайката Ванг Джинг (Wang Jing) от базовия лагер на ледника Кхумбу до лагер 2 в Западния циркус по време на нейното изкачване на Еверест тази пролет.

Маурицио Фолини на фона на южната стена на Лхотце и на Еверест

Маурицио бе незабавно изваден от графика на полетите на чартърната фирма “Fishtail Air”, след като на 28 май т. г. излизащият в Катманду вестник “The Himalayan Times” публикува снимката му с Ванг Джинг и информация за използването на хеликоптер, за да преодолее главното препятствие към най-високия връх от юг – ледопада Кхумбу, отнел живота на 16 шерпи на 18 март т. г.

В официалното становище на Непалската гражданска авиация се казва: “Въз основа на информацията, публикувана от “The Himalayan Times” за полетите му над базовия лагер на Еверест, отстраняваме Маурицио Фолини от активна летателна дейност до второ нареждане”.

Директорът на CAAN – генерал Ратиш Чандра Лал Суман (Ratish Chandra Lal Suman), заяви, че и друга заинтересувана фирма е поискала спирането на правата на италианския пилот, докато трае служебното разследване.

Контролната комисия на CAAN, ръководена от старши капитан Гундж Ман Лама (Senior Captain Gunj Man Lama), установи, че Маурицио Фолини е пилотирал четириместен хеликоптер “Bell 206B III Jet Ranger”, за да превозва Ванг Джинг, американката Клио Уайдлих (Cleo Weidlich) и членове на екипите им през май т. г.

“Маурицио замина за Италия, веднага след решението да бъде изключен от графика на полетите, взето по указание на CAAN” – добавя източник от фирмата.

В интервю за италианския сайт Montagna. Tv Маурицио Фолини заявява: “Лично не одобрявам тази “разновидност” на алпинизма, но в тогавашния момент аз бях само пилот на хеликоптер и не можех да откажа изпълнението на полетите”…

А в същото време Ванг Джинг безпроблемно получи сертификат от правителството на Непал за “успеха” на нейното спорно изкачване на Еверест с използване на помощ от въздуха.

След като започна работа за “Fishtail Air” през 2012 г., Маурицио Фолини постави световен рекорд за спасителна вертолетна акция на най-голяма височина*, евакуирайки от 7800 м един канадски алпинист от непалски произход – Гаутам Сударшан (Gautam Sudarshan) на 21 май 2013 г. Той е работил за редица авиокомпании в Италия, Швейцария, Германия, Канада и Узбекистан. По данни на “Fishtail Air” има над 9000 летателни часа. Освен това е правоспособен планински водач и е член на Спасителната служба в Северна Италия.

P. S. Непалската гражданска авиация съобщи, че временно, считано от 5 юни т. г., е лишен от права и старши капитан Йогендра Мукхийя (Yogendra Mukhiya) от “Fishtail Air” – “за нарушаване на стандартите за сигурност при полети с хеликоптер”.

––––––––––

*Вижте:

//www.climbingguidebg.com/index.php?module=News&type=user&func=display&sid=5027

и

//www.climbingguidebg.com/index.php?module=News&type=user&func=display&sid=5058

Recent Posts

Leave a Comment