Уилям Трубридж – два световни рекорда за три дни

Новозеландският фридайвър Уилям Трубридж William Trubridge за порден път надмина себе си, подобрявайки два пъти своя собствен световен рекорд в свободното гмуркане (Free Immersion, FIM). Да припомним, че в дисциплината Free Immersion гмуркачът се потапя и изплува без плавници, като използва направляващо въже, по което може да се придърпва.

Trubridge

Уилям Трубридж

На 30 април т. г., в рамките на шампионата “Vertical Blue’ 2016” на Бахамските острови, Уилям Трубридж се гмурна до 122 метра, като подобри с 1 метър най-доброто си постижение от април 2011 г. на същото място.

Рекордът бе официално признат, но новозеландецът не спря дотук и на 2 май реши да търси нова поправка. “Днес реших да направя още един опит и да отместя границата с няколко деления по-дълбоко. Помислих си, че ако при предишното гмуркане успях да се справя с всички проблеми, може би ще имам шанс и този път. И наистина – получи се много спокойно и уверено гмуркане до 124 метра за 4 минути и 30 секунди. Този път напълно контролирах изплуването и всичко мина много по-гладко” – заяви Трубридж.

Това е 17-ти световен рекорд в кариерата на 35-годишният дайвър. На повърхността действията му бяха следени не само от съдиите, но и от голяма група негови приятели и от родителите и брат му.

Recent Posts

Leave a Comment