Три филма за катерене на 20 април т. г. в Биологическия факултет

На 20 април т. г., вторник, от 19.30 часа в 259-та аудитория на Биологическия факултет* на СУ “Св. Климент Охридски” (бул. “Драган Цанков” 6, до Националното радио) ще можете да видите три филма за катерене.

Това са:

“Скалната легенда на Арко”, Италия, 2006, Франческо Мандзути, Вичинио Стефанело, 17’ (“Arco rock legend”, Italy, 2006, Francesco Mansutti, Vicinio Stefanello, 17’)

Един от световните центрове на катеренето през погледа на най-големите звезди в спора с гравитацията и по време на една от надпреварите “Рок Мастърс”.

“Уруча”, Бразилия, 2008 г., Ерик Григоровски, 8’ (“Uruca (7º VIIIc E4), Brasilia, 2008, Erick Grigorovski, 8’)

Единственият анимационен филм в програмата на миналогодишния Международен фестивал на планинарския филм в Банско. Неговият автор Ерик Григоровски се занимава с графичен дизайн и анимация от 1999 г. А хоби му е катеренето. Така от съчетанието на професия и увлечение се раждат три филма “Anima Fear”, “Terra Incognita” и последният “Uruca (5.11/5.13c)”, който е посветен на едно изкачване по най-трудния тур на скалата Пао де Асукар (Шугър Лоъф или “Захарната буца”), издигаща се на брега на залива Гуанабара, на 396 м над нивото на Атлантическия океан.

Декори от камък”, Великобритания, 2006, Дейвид Холстъд, Алистър Лий, 48’ (“Set in stone”, Great Britain, 2006, David Halsted, Alistair Lee, 48’)

Филм за един от най-големите британски катерачи – Дейв Бъркит, за многобройните му изкатервания (главно в стил trad) и преди всичко по “Return of the King” (E9, 6c) по източния ръб на Скафъл (978 м, най-високия връх на Англия в Лейк Дистрикт).

Заповядайте!

Организатор:

Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”

Recent Posts

Leave a Comment