Трета Панорама на планинарското кино в Шумен

Трета Панорама на планинарското кино и екстремните спортове ще се проведе от 11 до 13 юни 2009 г. в Шумен. Организатори са Община Шумен, Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ и сдружението „Международен фестивал на планинарския филм“.

Зрителите ще могат да се видят филми на български и чуждестранни кинотворци и на алпинисти, заснели експедиции, проведени през последните години. Филмите са преведени на български език, а входът е свободен. Всяка прожекция ще бъде придружена от минилекция, изнесена от организаторите. Представянето на кинолентите ще е всеки ден от 15.00 до 19.30 ч. на голям екран в изложбената зала на библиотеката.

Шумен бе един от първите градове в страната, който представи този род филми пред публика, някои от които снимани от професионални киноекипи, други от алпинисти и водачи на експедиции. През годините в рамките на тази панорама са гостували известни алпинисти, както и Венелин Стайков – двукратен световен рекордьор по моторен парапланеризъм. Представена бе и книгата „Моят живот на ръба“ на най-големия алпинист и ловец на приключения на нашето време Райнхолд Меснер.

ШУМ.БГ

Recent Posts

Leave a Comment