Трета Алекова вечер в Сатирата

На 30 ноември т. г., вторник, от 19.00 часа в Камерната зала на Сатиричния театър – София, ще можете да видите филмите от третата Алекова вечер. Ще бъдат показани три кинотворби от програмата на Банскофилмфест.

Това са:

“Да умреш за Еверест” (Нова Зеландия, 2007, Ричард Денисън, Джеймс Хейуърд, 52’/ “Dying for Everest”, New Zeeland, 2007, Richard Dennison, James Heyward, 52’)

“Сериен убиец” ли е Маунт Еверест? Един филм (от авторите на “Fatal game”, “Risk”, “Glorious way to die”) за безмилостната действителност в “Зоната на смъртта” на базата на събитията от май 2006 г., които разтърсиха световната общественост.

След европейската си премиера в Банско, филмът бе удостоен с Голямата награда от Седмия международен фестивал на планинарския филм в Банско 2007 г.

“Без слънце” (Швейцария, 2007, Джани Падлина, 22’/ “Sine Sole”, Switzerland, 2007, Gianni Padlina, 22’)

Едно мъничко селце в планините на Северна Италия, чиито кмет – извън кметуването – не се е отказал от професията машинист на влака, който свързва селцето с широкия свят. И който би искал да вижда своите съселяни усмихнати и весели през дългите зимни месеци, когато слънцето дори не надниква в долината. И така се ражда гениално хрумване, което ще привлече във малкото селце Виганела най-големите печатни издания и телевизии от свят – CNN, BBC, RAI, TSI, от Испания, Дания, Япония дори и “Al Jazeera”.

Наградата на Съюза на туристическия бизнес в Банско от Банскофилмфест през 2008 г.

“Пътешествие с червен хладилник” (Сърбия, 2007, Луциян и Наташа Мунтян, 52’/ “Journey of a Red Fridge”, Serbia, 2007, Lucian & Natasa Muntean, 52’)

Това е историята на 17-годишното момче Хари Раи, родено и живеещо в малко селце в Непалските Хималаи, и за неговото необикновено пътешествие. Хари е ученик и за да си осигури средства да учи, той трябва да работи. Зад гърба си има тригодишен стаж като носач на багажа на туристи и трекери. Този път е поел задължението да пренесе на голямо разстояние един хладилник. Хари наблюдава различни пейзажи, открива други хора и други начини да се живее. И размишлява върху най-важните аспекти на човешкия живот – семейството, природата и религията. Хари е едно от малкото между 60 000-те работещи като носачи непалски деца, което има възможност да ходи на училище.

Специалната награда на журито от Банскофилмфест през 2008 г.

Цената на билетите е 4 лева.

Recent Posts

Leave a Comment