Трагичен инцидент на Еверест, първо за сезона изкачване на Дхаулагири

Периодът хубаво време на Еверест позволи на десетки участници в комерсиалните експедиции да запишат успешни изкачвания. За съжаление, днес дойде съобщение за нещастен случай с фатален край.

След първия успех на шерпите в началото на сезона (след като в две поредни години – 2014 и 2015, никой не успя да стъпи на върха) в няколко последователни дни изкачванията следваха едно след друго. Включително и днес. Но само преди броени минути Дейниъл Мейзър (Daniel Mazur) от агенцията “Summit Climb” информира за смъртен случай по пътя към Еверест. Негови свидетели са били шерпи. Самоличността на загиналия засега е неизвестна.

Днес бе отбелязано и първо за сезона стигане до Дхаулагири (8167 м). То бе осъществено от силния испански алпинист Алберто Сераин (Alberto Zerain). По пътя към върха той се сблъска със силен вятър и дълбок сняг. Алберто бе на върха в рамките на проекта “2 x 14 x 8000” – за двукратно изкачване на всичките 14 главни осемхилядника от Хуанито Оиарсабал, шестият човек с колекцията “14 x 8000” (след Меснер, Кукучка, Лоретан, Карлос Карсолио и Виелицки), третият, успял да направи това без кислород, официален гост на Банскофилмфест’ 2013. За съжаление, Хуанито не успя да изкачи върха по време на тази атака. За Алберто Сераин това е осми осемхилядник.

alberto zerain_11-620x349

Алберто Сераин

На Дхаулагири е и 77-годишният Карлос Сория (Carlos Soria). След успеха си на Анапурна, той възнамерява да пробва силите и на съседния Дхаулагири. Засега изчаква…

На водещата снимка – Дхаулагири (8167 м)

Recent Posts

Leave a Comment