Том Полърд се връща на Еверест

“По време на експедицията на Еверест през 2014 г. в главата ми се родиха нови идеи. Едната бе да направим музей за историята на изкачванията на Еверест някъде в долината Соло Кхумбу. На много места по непалските склонове на върха могат да се намерят останки от лагери на експедициите през 50-те и 60-те години на миналия век.

thom-pollard-2

Том Полърд

Така че не е трудно да се събере експозиция от супер интересни експонати и за всичко това да бъде заснет филм” – това заяви преди време Томас Полърд (Thomas Pollard), известният американски фотограф (снимащ за “National Geographic”) и филмов реализатор (носител на наградата EMI, с номинация за Golden CINE Award, снимал филма за експедицията през 1999 г., която намери тялото на Джордж Лей Мелъри).

thom-pollard-1

Част от участниците в експедицията, намерила тялото на Джордж Мелъри

От идеята веднага се заинтересува продуцентът Скот Барбър (Scott Barber), син на легендарния през 70-те години на ХХ век американски скален и леден катерач Хенри Барбър (Henry Barber, род. 1953 г.). Сюжетът не е докрай уточнен, а темата е изкачванията на Еверест и събирането на предмети за музейната сбирка. Ръководител на екипа ще бъде Пол Джорджо (Paul Georgio) от Масачузетс, който има четири изкачвания на Еверест (две без употреба на кислород).

thom-pollard-0

Том Полърд по време на работа

Мини-версия на филма трябва да бъде показана на годишната вечеря на “Клуба на изследователите” (Explorers Club’ s) в Ню Йорк през март 2017 г.

На водещата снимка – езерото Гокио, Соло Кхумбу

Recent Posts

Leave a Comment