Ток от въжето – изненадващо устройство от Чили

Електрониката е неотменим елемент на всяка експедиция или просто излет – всеки (или почти всеки) има смартфон, GPS, цифров фотоапарат, камера. Чилиецът Мартин Бустос Соса (Martin Bustos Soza) е изобретил устройството APU, което позволява зареждане на акумулатори и батерии по време на рапели.

Идеята за APU му хрумнала по време на изкачване с приятеля му Хавиер:

–           Беше студена нощ. Спускахме се на рапели. Хавиер ми подаде протриващото устройство и ми каза: “Стопли си ръцете!” И в този момент разбрах колко много кинетична енергия се отделя при триенето на слизане, която може да се превърне в електрическа.

И изобретателният чилиец превъплътил идеята и така се появило устройството APU. То се прикрепва към въжето. Но – внимание! – то не замества протриващото устройство! Според създателя му, два рапела са достатъчни на инсталирания в устройството генератор да произведе ток, достатъчен за зареждането на 5-волтов акумулатор с капацитет 2400 mAh.

APU-in action 2

Зареждачката APU в действие

APU има два литиево-йонни акумулатора, които се характеризират с малко тегло, голям капацитет и устойчивост на сътресения. Работят в температурния диапазон от минус 30° C до плюс 45° C. Според изобретателя, с устройството могат да се зареждат мобилни телефони, GPS-и и камери.

Въпреки че устройството APU е създаденo през 2013 г., и досега не е достъпно на пазара. Изобретателят му иска да получи патент WIPO на Световната организация за интелектуална собственост (World Intellectual Property Organization), за да може да го комерсиализира.

DSC_57291-3

Можем да очaкваме, че в близко време ще се появи протриващо устройство с интегрирана към него зареждачка.

На водещата снимка – APU, kinetic charger

Recent Posts

Leave a Comment