БФФ 2015: “Песента на пастира” , Полша

Българска премиера на филма:

“Песента на пастира” (Полша, Армения, 2014, Вахрам Мхитарян, 30’/ “Piesn pasterza”/ “The Shepherd’s song”, Polska/ Armenia, 2014, Vahram Mkhitaryan, 30’)

В Армения, във високите планини, живее слепият пастир Хачик. Въпреки обратите на съдбата създава семейство и живее спокойно, извеждайки всеки ден своето стадо кози на паша по околните склонове, по които се движи без ничия помощ. Когато се оказва, че неговият единствен син също започва да губи зрението си и трябва да замине за Ереван, за да учи в училище за незрящи, Хачик се изправя пред трудна дилема – да си остане козар или да се премести в столицата, за да бъде по-близо до сина си. Защото е убеден, че слепотата е божие наказание за семейството му, което може да бъде изкупено единствено чрез смирен живот в планината.

–           Отличие от Конкурса за документални филми в рамките на 43-тото издание на най-стария кинофестивал в Полша “Лубуско филмово лято” в Лагув, 2014 г.,

–           Почетен диплом от Фестивала на медиите “Човекът е в опасност”, Лодз (Полша), 2014 г.,

–           Наградата за аудио-визуално пресътворяване от Международния фестивал за документални филми на антропологическа тема в Пярну (Естония), 2015 г.

 

Recent Posts

Leave a Comment