Тази пролет в Хималаите – какви са плановете?

През миналата година общият брой на изкачванията на осемхилядници не надхвърли 15, което в ерата на комерсиалния алпинизъм е неприемливо малко (за неговите организатори). При това никой не успя да стъпи на Еверест и К-2.

Spring 1

Симоне Моро и Ули Щек в базовия лагер на Еверест от юг

По различен начин тръгна настоящата година. Със зимното изкачване на Нанга Парбат, на който поради заплаха от тероризъм и неуспешните зимни опити не бе стъпвал човешки крак от 2012 г., започна de facto последният етап от зимното “овладяване” на най-високите върхове. А преди още Симоне Моро и компания да се завърнат по домовете си от Пакистан, на сцената излязоха първите желаещи да стъпят на Анапурна (8091 м) в Непал.

Както там, така и на останалите осемхилядници най-често става дума за завършване на започнатото през миналата година, прекъснато от трагичното земетресение на 25 април 2015-та…

***

Шиша Пангма (8013 м)
Категорично, най-интересен акцент в тазгодишния предмусонен (пролетен) сезон ще бъде опитът за прокарване на нов маршрут по 2000-метровата южна стена на единствения изцяло разположен в Тибет осемхилядник – Шиша Пангма (8013 м). Супер-свръзката Ули Щек (Ueli Steck) и Давид Гьотлер (David Gottler, официален гост на Банскофилмфест през 2014 г.) ще започне начинанието си в края на март. Да припомним – на Щек принадлежи рекордът за скоростно изкачване на този връх – през 2011 г. той го достигна за 10 и половина часа.

Spring 2

Проектът за маршрута на Щек и Гьотлер

по южната стена на Шиша Пангма
Снимка/ photo: altitudepakistan.blogspot.com

Манаслу (8156 м)
Опит за нов маршрут ще бъде предприет и на осмия връх в света. Словакът Петер Хамор (Peter Hamor) и румънецът Хория Колибъшану (Horia Colibășanu), този път в компанията на Михал Габриш (Michal Gabriš, Словакия), ще се аклиматизират по Класическия маршрут, а след това в алпийски стил ще атакуват северния гребен на Манаслу.

Spring 3

Хория Колибъшану, Юстин Йонеско (Justin Ionescu) и Петер Хамор
Снимка/ photo: ovidiuciutescu.com

Анапурна (8091 м)
Поради голямата лавинна опасност през май именно Анапурна е арена на първите “пролетни” действия в Хималаите. В района се завръщат испанецът Карлос Сория (Carlos Soria) и австралиецът Крис Бърк (Chris Burke). С частична алиматизация – до около 6000 метра – в подножието на десетия връх в света ще се появят Алекс Гаван (Alex Gavan, Румъния) и Тундж Фъндък (Tunç Findik). Желание да пробват силите си имат Давид Клайн (David Klein, Унгария) и нашият Боян Петров.

Дхаулагири (8167 м)
Хуанито Оиарсабал (Juanito Oiarzabal, официален гост на Банскофилмфест през 2013 г.) още през 1999 г. – като шестия човек в света (след Райнхолд Меснер, Йежи Кукучка, Ерар Лоретан, Карлос Карсолио и Кшищоф Виелицки) – стъпи на всичките 14 главни осемхилядника. Днес, на 60 години, има в актива си 23 изкачвания на осемхилядници, а неговият следващ проект се нарича “2 x 14 x 8000 м”. През тази година плановете му предвиждат опит на “Бялата планина”. След Анапурна сили и с Дхаулагири има намерение да премери Карлос Сория, който се стреми към първа “Хималайска корона”, липсващи перли в която са именно Анапурна и Дхаулагири.

Spring 4

Карлос Сория по време на изкачването си на Кангчендзьонга

Макалу (8463 м)
Самостоятелни алпинисти (неучастващи в комерсиални експедиции), които искат да изкачат петия връх в света Макалу, са Софи Лаво (Sophie Lavaud, Франция), Арджун Ваджпаи ( Arjun Vajpai, Индия), Феран Латоре (Ferran Lattore, Испания), Мартина Бауер (Martina Bauer, Австрия) и Хесус Моралес (Jesus Morales, Испания). Те ще действат по класическия маршрут.

Еверест (8848 м)
Много голям интерес буди опитът за рекордно скоростно изкачване. Килиан Хорнет (Kilian Jornet) ще се опита да стигне до върха по Китайския маршрут от север-североизток. Друго интересно събитие на “Третия полюс” ще бъде планираното спускане със ски, в което за участие се готвят американците Кори Ричардс (Cory Richards) и Ейдриън Болинджър (Adrian Ballinger).

 

На водещата снимка – югоизточната стена на Манаслу
Снимка: Кацпер Текиели
Photo: Kacper Tekieli

Recent Posts

Leave a Comment