Тази пролет на Еверест

Непалското министерство на финансите прие предложението на тамошното Министерство на туризма, културата и гражданската авиация да продължи разрешенията за изкачване на неколкостотин души, които не бяха използване поради земетресението на 25 април 2015 г. Става дума за удължаване на позволенията с две години.

През миналата година 103 експедиции, включващи 801 индивидуални участници, имаха разрешения да атакуват различни върхове. От тях 357 души (18 непалци) трябваше да опитат силите си на Еверест.

Чиновници от Министерството на туризма съобщиха за изпратеното предложение до финансовото ведомство, което от своя страна го е внесло за разглеждане от правителството на страната.

Everest Tlumy

Тълпи на Еверест

Гянендра Шрестха (Gyanendra Shrestha) от Министерството на туризма посочи, че към тези, които получават продължение на миналогодишните си разрешения, са се присъединили нови 14 желаещи да изкачат Еверест през тази пролет (в предмусонния сезон).

Най-високият връх в света бе затварян в две последователни години – 2014-та и 2015-та, след тежки лавинни инциденти. На 18 април 2014 г. Срутване на огромни маси сняг и лед предизвика смъртта на 16 непалци, работещи като гидове на експедиции. Когато се случи трагедията през 2014 г., непалските власти лесно се съгласиха да удължат срока за валидност на разрешенията. Сега нещата се движат доста по-тромаво и бавно, но не само заради прословутата бюрокрация.

На практика става така, че страната в два поредни сезона се лишава от сериозните постъпления в хазната, идващи от таксите за изкачване на Еверест. Естествено, чиновниците негодуват. Но от друга страна те трябва да разберат, че ако не удължат позволенията, никой няма да отиде в Непал. Още повече, че броят на желаещите да атакуват “Третия полюс” откъм Непал рязко спадна след случилото се през 2014 и 2015 г. От своя страна шерпската общност, която играе ключова роля в туристическия бизнес на страната, се опитва по всякакъв начин да упражнява натиск върху властите, които с недалновидни решения биха могли да я оставят без поминък…

И още няколко факта. Шосето от Катманду до Тибет през прохода Кодари продължава да е затворено след срутванията, свличанията и сляганията през 2015 г. Поради това появата на нови фирми в северното (китайското) подножие на Еверест е малко вероятна. Ще действат само тези, които бяха организирали експедиции през миналата година и са складирали базово и друго оборудване на ледника Ронгбук. А и китайските власти едва ли ще приемат нови тур-оператори на своята територия.

Известните аржентински гидове Деймиън (Дамиан) и Уили (Гилермо) Бенегас [Damian and Willie (Guillermo) Benegas], чиято агенция “Benegas Brothers” е базирана в Съединените щати, в градчето Сенди, близо до Солт Лейк Сити в щата Юта, тази година няма да бъдат на Еверест. Като пише известният алпинист и блогър Алън Арнет (Alan Arnette), те не са успели да си намерят клиенти. Двамата разчитаха на младия американски алпинист Мат Монис (Matt Moniz, роден през 1998 г.) и няколко човека около него. Но Монис се отказа – вероятно заради високата стойност на експедицията, макар като причина да бе посочено, че го спират ангажименти в училище. Братята Бенегас гледат реалистично на нещата и винят отчасти шерпските фирми, които предлагат изкачване на Еверест на два пъти по-ниска цена от установената на пазара…

По този повод Алън Арнет цитира мнението на друг известен функционер от сферата на комерсиалния алпинизъм – Ерик Саймънсън (Eric Simonsen), собственик и директор на известната фирма “International Mountain Guides” (IMG), който не без цинизъм заявява: “Това е нормален пазарен процес. Тези, които започват първи, в началото се радват на свръхпечалби. Но след това конкуренцията сваля цените. Изходът е в сключване на картелно споразумение, което трябва да бъде замаскирано с лицензиране. Както това се случи на Маккинли (Денали, 6192 м, най-високият връх в Северна Америка – бел. пр.). Но в случая става дума за Непал и непалското правителство”.

На водещата снимка – Еверест, поглед от югозапад

Recent Posts

Leave a Comment