Световен рекорд с балон в небето на Северна Америка

Британецът Андрю Холи (Andrew Holly) постави нов световен рекорд и стана първият човек, който успява да прелети с балон, пълен с горещ въздух, над всичките 48 щата от континенталната част на САЩ. Общата дължина на маршрута, преодолян за 33 дни, е 25 000 километра (15 000 мили).

Ballooning Holly

Андрю Холи

 

На 42-годишният Андрю Холи от Бристол принадлежи и предишният рекорд – прелитане над 11 щата. Този път стартира на 10 февруари 2016 г. от Луизиана и след 33 дни се приземи в Небраска. Той спираше във всеки от щатите. Продължителността на отделните етапи бе от 15 минути до час и половина. Между пунктовете на кацане и излитане се придвижваше с автомобил, преодолявайки по този начин по 900 километра на ден.

Ballooning Arizona

Момент от кацането му в района на езерото Хавасу в Аризона

 

Андрю Холи бе придружаван от метеоролог, който му помагаше да съобразява полета с конкретните атмосферни условия, пише вестник “Daily Mail”. В момента представители на Книгата на рекордите “Guiness” проверяват данните от GPS-трекера му, след което постижението ще бъде официално регистрирано.

Ballooning 0ver a meteot crater

Над метеоритен кратер в Аризона

Андрю Холи изпитва страст да лети с балони от ранно детство. Той е национален шампион на Великобритания. В неговите планове влиза прелитане над всички американски щати – включително Аляска и Хаваи (американската част от архипелага на Хавайските острови).

 

https://www.youtube.com/watch?v=Dr2ICrcl5yY&feature=youtu.be

Recent Posts

Leave a Comment