Суперпостиженията на Ули Щек – на екрана

Ули Щек е катерачът, който повдигна границите на възможното в алпинизма много високо. Някои дори задават риторичния въпрос какво трябва да могат и какво трябва да направят неговите последователи.

ueli-steck-speedtrilogy

Ули Щек по Северната стена на Айгер

При това Ули много старателно се грижи за документирането на своите катерачни постижения. Всички негови солови изкатервания са филмирани, в някои случаи с използване на хеликоптер. Премиерата на филма “Speedtrilogy” се планира за 2011 г.

Тук можете да видите трейлър:

//www.youtube.com/watch?v=eWCljD5_Rew&feature=player_embedded

Неговата “Speedtrylogy” (“Скоростна трилогия”), състояща се от рекордните солови изкачвания по три от най-големите северни стени в Алпите – на Айгер, Гранд Жорас и Матерхорн, далеко надхвърлят възприеманите дори от най-елитните катерачи граници на риска. Например, Уил Гед (Will Gadd) казва: “за мене това си е чиста лудост”…

Така изглеждат споменатите рекорди на Щек:

Айгер по Класическия маршрут (ED2, 1800 м) – 2:47:33, 2008 година,

Grande Jorasses по маршрута на Колтън-Макинтайър (ED2, 1150 м) – 2:21:26, 2008 г.,

Матерхорн по Класическия маршрут (на братя Шмидт, TD/ ED, 1000 м) – 1:56:40, 2009 г.

От известно време авторът на суперскоростни изкатервания, швейцарецът Ули Щек (Ueli Steck) се намира в Йосемити. Там заедно с Алекс Хонълд (Alex Honnold) планират подобряване на рекорда за скоростно изкачване по Носа (The Nose).

Както е известно, последната му поправка (2:37:05) бе нанесена през 2008 г. и към днешна дата негови притежатели са японецът Юджи Хираяма (Yuji Hirayamy) и американецът Ханс Флорин (Hans Florine).

Recent Posts
Comments

Leave a Comment