“Страстта тласка хората да постигат мечтите си и да рисуват своите идеи върху алпийските стени”

На 14 март т. г. Вивиан Брюше (Vivian Bruchez) и Килиан Хорнет (Kilian Jornet) като първи в света се спуснаха по трудна ски-алпинистична линия от Егюий дю Шардоне (Aiguille du Chardonnet, 3824 м) в масива на Монблан.

La Vire 0

Линията “La Vire de Lune” [850 м, 55 градуса, 2 дължини с катерене

(80 грауса, M4, 4+)], Егюий дю Шардоне (Aiguille du Chardonnet, 3824 м)

“La Vire de Lune” е проект отпреди много години на известния алпинист, гид и инструктор по ски от Шамони Вивиан Брюше. Линията върви по западната стена на Егюий дю Шардоне. Дължината й е около 850 м. За да свържат в едно два съседни кулоара, Брюше и Хорнет трябваше да преминат с катерене терен с трудност M4.

La Vire Vivian 1

Вивиан Брюше

La Vire 1

Вивиан Брюше по време на спускането по първия кулоар на “La Vire de Lune”

La Vire 2

Вивиан Брюше по “катерачната” част

от маршрута

La Vire 3

Вивиан Брюше по стръмните пасажи на “La Vire de Lune”

Вивиан Брюше пише:
– Сложността на тази линия произтича от променящата се експозиция, от наличието на пасажи, които трябва да бъдат преминати с катерене, и от необходимостта маршрутът непрекъснато да бъде търсен. Страстта тласка хората да постигат мечтите си и да рисуват своите идеи върху алпийските стени.

Да напомним, че на 12 март т. г. Килиан Хорнет празнува победа в 31-ото издание на алпийското ски-рали “Пиера Мента” с французина Матео Жакемо. А през започналия пролетен (предмусонен) сезон в Хималаите му предстои опит за скоростен рекорд на Еверест.

 

На водещата снимка – Егюий дю Шардоне (вляво) и Егюий д’ Аржантиер

(Aiguille d’ Argentière), гледани от запад

Recent Posts

Leave a Comment