Звездите на БФФ 2017: Сара Оутън (Великобритания)

„Първата жена обиколила света със силата на своите мускули!“

Сара Оутън (Великобритания)/Sarah Outen (Great Britain) – каякарка, пътешественичка – Презентация на Банскофилмфест`2017 – 25 ноември, събота, 19:00ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, Банско.

DCIM100GOPRO

Сара Оутън е първата жена и най-младият човек, успял да премине сам Индийския океан с гребане. В рамките на експедицията “От Лондон до Лондон: през света” британската любителка на приключенията Сара Оутън използва единствено собствената си човешка сила, за да направи пълна околосветска обиколка. Сара потегля на 1 април 2011 от Тауър бридж в Лондон и  преминава 16 000 мили с колело,  гребе сама 7500 морски мили и още 300 морски мили с каяк, преди да се върне обратно при Тауър бридж.

mg_4904

Младата британка се подлага на свръхчовешки изпитания и трудности, за да измине своя път. До Франция стига с каяк. Следва прекосяване на Европа с велосипед. И след това отново пътуване с каяк от Русия до Япония. От Страната на Изгряващото слънце потегля за Аляска с лодка. Но на 28-ия ден в Тихия океан я връхлита буря.

IMG-20170301-WA0024

Премеждието в Тихия океан се оказва най-голямото изпитание за Сара, и най-вече за нейната психика. След бурята тя изпада в депресия. Прекъсва пътуването. Трябват й шест месеца, за да си върне желанието за приключения. И това се случва. През септември 2013-та тя си взема нова лодка, връща се в Япония и от района, в който се е борила с бурята, подновява пътешествието си.

Сара Оутън: „Аз все още вярвам в пътуването. Все още вярвам, че го правя за добро, че си заслужава, че то ще обогати живота ми и аз ще мога да дам всичко, което съм научила на други хора.“

Sarah rowing Happy Socks wave

Филма “Сара Оутън, oт Лондон до Лондон” (Великобритания, 2012, 42’/ “Sarah Outen, London 2 London”, Great Britain, 2012, 42’) е част от програмата на Банскофилмфест`2013.

През 2016 година филма “С каяци около Алеутските острови” (Великобритания, Джъстийн Кърджънвън, 36’/ “Kayaking the Aleutians”, United Kingdom, 2015, Justine Curgenven, 36’) беше представен от Джъстийн, която беше гост на миналогодишното издание на фестивала. През 2014 г. британките Сара Оутън и Джъстийн Кърджънвън предприемат плаване между и около безлюдни или слабо населени парчета суша от архипелага на Алеутските острови, разположени между Аляска и Камчатка. За 101 дни двете изминават 2400 км в условията на диви бури, силни течения и… гладни мечки, научавайки много за хората, които обитават този суров и красив пейзаж, но преди всичко за себе си.
kayaking

Recent Posts

Leave a Comment