Звездите на БФФ 2017: Петер Хабелер (Австрия)

Петер Хабелер – „Началото на нова ера в алпинизма“!

Петер Хабелер (Австрия)/Peter Habeler (Austria) – алпинист – Презентация на Банскофилмфест`2017 – 26 ноември, 12:00ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, град Банско.

По време на фестивала публиката ще може да намери на Инфоцентъра на събитието и неговата автобиографията “Целта е върхът” за първи път на български език. Петер Хабелер ще се срещне с българската публика за автографи след презентацията си.

Той е една от най-големите фигури в историята на световния алпинизъм. Но не само защото е участник в първото изкачване на Еверест без употреба на кислород на 8 май 1978 г. заедно с Райнхолд Меснер, която поставя началото на нова ера в човешкото общуване с най-високите планини на Земята.

Петер е роден на 22 юли 1942 г. в Майрхофен (Цилертал), Австрия. Контактите му с планината започват, когато е шестгодишен. След безкрайните планински скитания естествено стига до идеята да премери сили със скалните отвеси. Притежавайки изключителни качества и имайки възможност да се учи от опита на най-добрите пред- и следвоенни алпинисти в Тирол и Бавария, израства като всестранен катерач с великолепна техника и забележителна бързина. Активът му от зимни и летни изкачвания и премиери в Алпите и Доломитите е направо смайващ.

Peter Habeler

От рано започва и посвещаването му в тайните на планинското водачество, където също много бързо се налага като отличен гид и инструктор по ски. Няколко сезона работи като ски-учител и инструктор в САЩ (Джексън Хоул, щата Уайоминг). Това му дава възможност да стане първият европеец, който предприема big wall-изкачвания в долината Йосемити, да запише няколко премиери в Скалистите планини и – това е изключително важен, но слабо известен факт – да стане автор на единадесетото въобще изкачване по “Salathe Wall” на Ел Капитан в Йосемити (Калифорния) заедно с друга по-сетнешна легенда на световния алпинизъм – британеца Дъг Скот. “Това бяха пет фантастични дни сред скалната пустош. Не усещахме как нощта сменя деня и обратното. За нас това нямаше значение” – пише Петер.

Peter-Habeler-Climb

През 1969 г. съдбата го среща с Райнхолд Меснер и така се ражда една от най-силните свръзки с историята на световния алпинизъм. Двамата правят историческото първо безкислородно изкачване на Еверест и стигат само за три дни до Хидън пик (Гашербрум-1) през 1975 г., което се смята за начало на алпийския стил в най-високите планини. Освен това се справят в свръхлек, свръхбърз  и елегантен стил с най-големите предизвикателства в Алпите. Сред тях блестят преодоляването само за 10 часа на Mordwand – Северната стена на Айгер, през лятото на 1969 г., и само за 4 часа Северната стена на Матерхорн през 1974 г. Петер е рекордьор и по най-бързо слизане от Еверест (8848 м) до Южното седло (7906 м) – само за 1 час!

26ff34780b90657c25ea0fda563bbd88

Ангажиран много сериозно с професията на планинския водач, Петер Хабелер остава леко встрани от битката за изкачването на всичките 14 главни осемхилядника. Но и така в актива му са Чо Ойю (8201 м), Кангчендзьонга (8586 м), Нанга Парбат (8125 м). Бил е и на Йерупаха Чико (6089 или 6121 м) в Перуанските Анди.

 

А през лятото на миналата година, вече на 74 години, Петер смая всички, изкачвайки северната стена на Айгер. Негов партньор бе по-младият с близо половин век от него Давид Лама (роден през 1990 г.)! Hats off to Peter!

David-Lama-i-Peter-Habeler-1

Създател е на авторитетното и популярно ски-училище “Маунт Еверест” в Майрхофен, което в последните години ръководи синът му Крис.

За изключителните му  постижения през есента на 1999 г. Федералното правителство на Република Австрия го удостои с почетната титла професор.

Автор е на книгите:

–           “От планините на света към къщи” (“Auf den Bergen der Welt zu Hause“),

–           “Самотна победа” (“Der Einsame Sieg“ Peter Habeler, 1978, Goldmann Verlag, ISBN 3-442-03740-9,

–           “Най-добрите ски маршрути в Тирол” в съавторство с Венделин Вайнгартнер (Wendelin Weingartner, Peter Habeler, “Unsere schönsten Skitouren in Tirol”, Tyrolia Verlag, 1999, ISBN 370-2-2222-39,

–           автобиографията “Целта е върхът” (с помощта на Карин Щайнбах/ Peter Habeler, Karin Steinbach Tarnutzer, “Das Ziel ist der Gipfel”, Tyrolia Verlag,  Innsbruck, 2008, ISBN 978-3-7022-2812-5.

 

Неговите книги са издавани в САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Германия, Норвегия, Швеция, Италия, Полша, Чехия, Иран и др.

Петер Хабелер на Банскофилмфест’ 2013 – в разговор с Деян Петков

Peter-1

Знаменитият австриец бе официален гост на XIII-тия Банскофилмфест през 2013 г.

Изглеждащ най-малко 20 години по-млад от възрастта на която е, Петер Хабелер и днес активно се занимава с катерене, свръхдълги преходи и трекинг в екзотични кътчета на Земята.

Recent Posts

Leave a Comment