Звездите на БФФ 2017: Ерик Макнейър-Лондри (Канада)

Ерик Макнейър-Лондри – „Ловец на приключения“!

Ерик Макнейър-Лондри (Канада)/Eric McNair-Landry (Canada) – полярен пътешественик, световен рекорд за преминато разстояние със ски и кайт за 24 часа  – Презентация на Банскофилмфест`2017 – 25 ноември, 20:00ч., Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“, Банско.

Той е един от най-младите хора в света, достигнали до Южния полюс (два пъти) в режим на пълна автономност, без никаква странична помощ и без предварително организирани депа с храна, гориво и екипировка по маршрута или пък “заброски” от въздуха. Със ски и кайт е изминал над 15 000 километра в полярните райони на Земята. Негов е световният рекорд* за преминато разстояние със ски и кайт за 24 часа – 595 км!

unnamed (7)

Шест пъти е прекосявал Гренландия, веднъж пустинята Гоби. Притежава изключителни умения като водач на кучешки впрягове и е участвал в двумесечна експедиция в Арктика заедно с легендарния пътешественик и изследвател Уил Стигър (Will Steger).

Eric Laundry_2

Преминал е по един от вариантите (3300 км) на т. нар. Северозападен проход (Northwest Passage) – морския път през Северния ледовит океан покрай северните брегове на Северна Америка, през Канадския арктически архипелаг, свързващ Атлантическия с Тихия океан. Има номинации за наградата “Ловец на приключения на годината” (“Adventurer of the Year”) на Националното географско дружество на САЩ, носител е на икзлючително престижния приз “Outdoor Idol” за 2007 г.

unnamed (1)

Ерик Макнейър-Лендри (роден през 1985 г.) е израснал и живее в Икалуит, в най-северната канадска територия (в смисъл на провинция) Нунавут на остров Бафинова Земя (от Канадския арктически архипелаг). И именно там овладява умението за оцеляване в суперекстремните условия на Крайния Север и Крайния Юг под ръководството на своите родители. Баща му Пол Лендри или Пол Ландрѝ [в зависимост от това на какъв език ще бъде прочетено името му (английски или френски) – Paul  Landry] е роден на 6 септември 1955 г.  е знаменит канадски полярен пътешественик и изследовател от френски произход. Майка му – Мати Макнейър (Matty McNair), е първата американка, стигнала със ски до двата полюса. През 2004/ 2005 г. заедно със сина си Ерик и дъщеря си Сара (Sarah McNair-Landry, родена на 9 май 1986 г.) стига до Южния полюс, а 19-годишната Сара и 20-годишният Ерик стават най-младите хора в света с такова постижение. Сара е включена в списъка на 10-те жени, най-големи търсачки на приключения (“Top Ten Women in Adventure”), изготвен от списанието “National Geographic Adventure Magazine”.

unnamed (2)

 

unnamed (4)

Първото приключение на Ерик е на 10-годишна възраст. Той си спомня: “Сестра ми Сара (едва навършила 9 години) и аз предприехме еднодневен преход през тундрата, за да намерим извора на една неголяма местна река. Една седмица преди това родителите ни ни накараха да се научим да си служим с примус, да четем карта и да осъществяваме връзка с късовълнови радиостанции. Оттогава харесвам чергарските преживявания. Оттогава обичам експедиционното всекидневие, където всеки нов ден те изправя пред нови предизвикателства. И не мога да си представя, че живея по друг начин”.

unnamed (6)

Ето и няколко съвета и мисли на Ерик:

  • Прекарвайте колкото се може по-дълго време на дадено място. Само така можете да научите повече за него и да го разберете.
  • Работете повече, по-малко се занимавайте с наблюдения и съзерцания.
  • Трябва да дадете съвсем малко на хората, за да ви допуснат близо до себе си.
  • Стигайте далеч. Колкото по-малка, по-отдалечена и по-обособена е общността, която посещавате, толкова по-приятелски настроени към вас ще бъдат хората от нея.
  • Не се бойте да прекарвате време в Земята на комарите. Те са истинските посланици на Севера.
  • Водачеството на кучешки впрягове предполага работа в екип с животни, всяко от които е ярка индивидуалност. Кучетата са отлична компания за всяко пътешествие. Казват, че притежаването на куче може да увеличи продължителността на живота ви. Това е особено вярно, когато пътувате в райони, обитавани от бели мечки!
  • Във всекидневието личността намира подкрепа от приятели, от семейните стереотипи, от дейностите, в които взима участие. Но тази подкрепа в някаква степен ограничава способността за промяна, По време на експедиция се оказвате освободени от условности и преразсъдъци, с невероятно много възможности да откриете и да промените себе си. Предизвикателствата, които експедицията поставя, ви принуждават да вникнете в различните аспекти на вашата личност и да проектирате нови емоционални инструменти за поддържане на вашето психическо равновесие.
  • Културата на Севера е едно от най-великите неща, които съм срещал.
Recent Posts

Leave a Comment