Себастиан Кава (Полша)

Себастиан Кава – парапланерист, пилот, първо прелитане над Хималаите с безмоторен самолет – Презентация на БанскоФилмФест 2015 – 28 ноември, Голяма зала, Читалище „Никола Вапцаров“.

Себастиан Кава е роден на 15 ноември 1972 г. в Забже, в лекарско семейство. От 1976 г. живее в Миендзиброджие Живиецкие. Завършил е тамошното средно училище и Шльонската медицинска академия в Катовице. Специалността му е акушер-гинеколог. Членува в Аероклуба в Биелско-Бяла, но лети основно около мястото, където живее. Женен е, има две дъщери.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Първоначално се занимава с ветроходство. Постигал е многобройни успехи по време на национални регати и с успех е представял Полша на европейски и световни първенства за юноши и младежи. По време на обществено-политическите промени в края на 80-те години на ХХ век престава подкрепата на местната потребителна кооперация за яхтклуба в Тресна. Липсват средства за закупуване на лодка, отговаряща на олимпийските изисквания, и за по-нататъшната му ветроходна кариера. Това съвпада с неговото пълнолетие, позволяващо му да започне обучение по летене. Под опеката на своя баща – Томаш Кава*, също лекар и пилот на безмоторни и моторни самолети от много висока класа, бързо придобива умения, които му позволяват да стане част от световния елит.

zywiec-skawa-002

Ето необикновеният му актив.

1999 г. – бронзов медал от световното първенство в Лешно (Полша), в клас “Световен” (World Class), с планер “PW-5”,

2000 г. – бронзов медал от световното първенство в Лило (Испания), в клас “Световен” (World Class), с планер “PW-5”,

2003 г. – световен шампион в Нитра (Словакия), в клас “Световен” (World Class), с планер “PW-5”,

2004 г. – световен шампион в Елверум (Норвегия), в клас “Клуб” (Club Class) с планер “Браво”,

2005 г. – световен шампион в Сен Обан (Франция),  в клас “Гран При” (“FAI World Grand Prix Gliding Championships) с планер “Диана 2”,

2005 г. – европейски шампион в Нитра (Словакия), в клас “Клуб” (Club Class) с планер “Браво”,

2006 г. – световен шампион от Венон-сюр-Вердон (Франция), в клас “Клуб” (Club Class) с планер “Браво”,

2007 г. – европейски шампион в Поцюнай (Литва), в клас “Клуб” (Club Class) с планер “Браво”,

2007 г. – световен шампион в Омарама (Нова Зеландия), в клас “Гран При” (“FAI World Grand Prix Gliding Championships) с планер “Диана 2”,

2009 г. – шампион от Третите световни игри на въздушните спортове в Торино (Италия), в клас “Гран При” (“FAI World Grand Prix Gliding Championships) с планер “Диана 2”,

2010 г. – световен шампион в Сантяго де Чили (Чили), в клас “Гран При” (“FAI World Grand Prix Gliding Championships) с планер “Диана 2”,

2010 г. – световен шампион в Превидза (Словакия), в клас “Стандарт” (Standard Class) с планер “Discus 2”,

2011 г. – европейски шампион в Нитра (Словакия), в клас “Стандарт” (Standard Class) с планер “Discus 2”,

2012 г. – световен шампион в Ювалди (САЩ), в клас “15 м” (15 metre Class) с планер “Диана 2”,

2013 г. – световен шампион в град Адолфо Гонсалес Чавес (Аржентина), в клас “Стандарт” (Standard Class) с планер “Discus 2”,

2013 г. – европейски шампион във Венон-сюр-Вердон (Франция), в клас “18 м” (18 metre Class) с планер “ASG 29”,

2013 г. – европейски шампион в Острув Виелкополски (Полша), в клас “Стандарт” (Standard Class) с планер “Discus 2”,

2014 г. – световен вицешампион в Систерон (Франция), в клас “Гран При” (“FAI World Grand Prix Gliding Championships) с планер “Диана 2”,

2014 г. – световен вицешампион в Райскала (Финландия), в клас “Стандарт” (Standard Class) с планер “Discus 2”,

2014 г. – световен шампион в Лешно (Полша), в клас “15 м” (15 metre Class) с планер “Диана 2”,

2015 г. – европейски шампион в Йоксени (Унгария), в клас “18 м” (18 metre Class) с планер “ASG 29”,

2015 г. – бронзов медал от световното първенство във Варезе (Италия), клас “Гран При” (“FAI World Grand Prix Gliding Championships) с планер “ASG 29”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

В края на 2010 г. Себастиан Кава има възможност да премери сили с беснеещите вихри над Патагония. Там става първият поляк, преминал границата от 2000 километра по затворен триъгълен маршрут и постигнал средна скорост над 200 км/ час.

 

В началото на 2011 г. е поканен от семейство Опенхаймер в Южноафриканската република. Там, в компанията на още неколцина световни шампиони по безмоторно летене, има възможност да се наслаждава на полети от разположеното в пълния с диви животни резерват “Тсуалу-Калахари”.

 

Себастиан Кава е ангажиран с “Himalaya Gliding Project” – проект, който предвижда експериментални полети над Хималаите с планери. Началото му е поставено през 2013 г. Целта е запознаване с условията за безмоторно летене в района на най-високите върхове в света. В рамките на проекта са направени първите в историята полети с безмотторни самолети край и над осемхилядниците.

 

На 19 декември 2013 г. Себастиан Кава с планер “Schleicher ASH 25 Mi” прави проучвателен полет, стартирайки от летището в околностите на Покхара. В рамките на полет от няколко десетки минути, при много слаба видимост, той прелетява над върха Сарангкот.

 

На 21 декември същата година Себастиан Кава прелита над Анапурна. Излита от същото летище – край Покхара – и се насочва по посока на т. нар. Зелена стена (Green Wall, 2700 м). С използването на вятър от 180 км/ час постига скорост 400 км/ час спрямо земята. След това прелита над върховете Южна Анапурна (Моди пик, 7195 м) и Анапурна-1 (8091 м) и взима решение за връщане. Маневрата за подхождане към приземяване, която е свързана с отварянето на целите спирачки, започва на 36 км от веригата на планините.

 

Себастиан Кава е добре познат и от многоброjните си web-публикации и филми, популяризиращи безмоторното летене. Съавтор е на книгата “Полските безмоторни самолети 1945-2011 г. Проблеми на развитието” (“Polskie Szybowce 1945-2011. Problemy rozwoju”). Автобиографията му “Откритото небе над Жар*” е и сериозен учебник по безмоторно летене (“Niebo pełne Żaru”, “SCG & Elay grupa wydawnicza”, 2012, p. 269, ISBN: 978-83-932826-1-6). Успоредно е издадена и на английски под заглавие “Sky Full of Heat: Passion, knowledge, experience by Sebastian Kawa” (“CreateSpace Independent Publishing Platform”, 2012, 346 pages, ISBN-10: 1481147358, ISBN-13: 978-1481147354).

 

–––––––––––––

*Томаш Кава (Tomasz Kawa) – лекар, общественик, пилот. Съперник на най-големите асове в летенето. Притежател на лиценз на професионален летец. Участник в полски авиомисии в Африка. В едно интервю заявява: “На двора на дядо ми привързваха балон за метеорологични наблюдения. А от близкото поле излиташе самолетът “Албатрос” с първата в света авиационна радиостанция. Тези събития и разговорите около тях  станаха причина да използвам всяка възможност да се издигна над облаците, да се подложа на изпитание чрез въздушна акробатика или да премеря сили с ветровете над Татрите. Поглъщащите ангажименти на лекар малко ми подрязаха крилата, но видът на кълбящите се облаци и песента на вятъра винаги ме примамват неустоимо. Летенето беше бягство от проблемите, а правоспособността на пилот – билет за най-далечни кътчета на света. Участвах във въздушни акции за опазване на обработваемите полета в Египет и Судан. През 1988 г. бях пилот от полската ескадрила, която по време на голяма международна акция, транспортираше храна за умиращите от глад жители на Етиопия. Летяхме на самолети “Ан-2” към откъснати от света плата, от които по времето на ужасна суша изтичаха водата и животът. Споменът за тези хора, приличащи на увити в парцали скелети, с неспособни за усмивка лица, с крещяща горест и отчаяние в очите, които изминаваха дълги разстояния и чакаха на опашка, за да получат милостиня под формата на 12 килограма жито за един месец, и за децата, които бяха хвърляни като котета в цедилките от зебло, и до днес превръща в камък всеки залък, който слагам в устата си… От въздуха им пускахме огризки, а в съседство се водеше война за милиарди. Тези сцени и лица, изразяващи крайна нищета, промениха отношението ми към света. И когато днес някой от нашата общност се оплаква от недоимък и несгоди, просто му казвам, че това е кощунство…

… Стана така, че и синът ми Себастиан се зарази от вируса на летенето. Показах му и го поведох по небесните пътеки, а сега съм организатор, треньор, шофьор, помощник и какво ли още не. Но забравям целия този труд и лишенията, когато нашят флаг се развее над националните символи на тези, от които сме се бояли, спрямо които сме имали комплекси, на които сме завиждали”.

 

**Жар (Żar, 761 м над морското равнище) е в връх масива Бескид Андриховски (източната част на Мали Бескид), край брега на Миендзибродското езеро. През

1936 година, по инициатива за Лигата за противовъздушна и химическа отбрана, в подножието на върха се появява летището за безмоторни самолети “Жар”. Днес там действа Планинска школа по безмоторно летене. В района масово се практикува и парапланеризъм.

 

Recent Posts

Leave a Comment