Среща с планинския свят на Турция

На 2 юни т. г. в Арт-клуба от 19.15 часа Филипа Петкова и Галин Борисов ще направят презентацията за своето неотдавнашно пътешествие в Турция и за срещата си с едни от най-интересните планински райони – на Ерджиес и Ала Далар (Аладалар).

Угасналият стратовулкан Ержиес (Erciyes Dağı, 3916 м) е пети по височина в южната ни съседка и най-висок връх в Централния Анадол. Последното му документирано изригване е през 253 г. пр. н. е. Древногръцкият историк и географ Страбон пише, че по негово време върхът никога не се е освобождавал от снежната си шапка и че при изкачване по склоновете му са могли са бъдат видени две морета – Средиземно и Черно. Днес в подножието на Ерджиес се намира един от най-реномираните турски ски-курорти.

Масивът Ала Далар (Аладалар) пък е разположен на югоизток от древния град Нидже, в планините Аладаа (Аладаг, Aladag mountains), които са продължение на веригата Болкар (Bolkar range). Обхванат е изцяло от едноименния национален парк (Aladaglar National Park, Aladaglar Milli Parki), в който се намират впечатляващите водопади Капузбаши. Предлага отлични условия за планинарство, алпинизъм, рафтинг и други форми на активност сред природата.

Входът е свободен.
Заповядайте!

Организатори:
Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”,
“Арт клуб”,
Спортен клуб “Вертикален свят”,
Алпийски клуб “Планинец”.

Recent Posts

Leave a Comment