“SOS” от експедицията “Кон Тики 2”

Ола Боргфьорд (Ola Borgfjord), капитанът на “Тупак Юпанки” (“Tupac Yupanqui”) – единия от двата сала, участващи в международната експедиция “Кон Тики 2”, изпрати сигнал за бедствие поради авария.

THOR_HEYERDAHL_heye_901352x

Тур Хейердал (Thor Heyerdahl, 6 октомври 1914 г.-18 април 2002 г.)

Kon Tiki old

Салът “Кон Тики” на Тур Хейердал, 1947 г.

Рано сутринта на 16 март т. г. на борда на “Тупак Юпанки” се скъса едно от основните въжета и реите с платното паднаха на палубата. Това стана известно чрез аудиосъобщение от екипажа на другия сал – “Рахити Тане” (“Rahiti Tane”).

Kon Tiki build

Строежът на „Тупак Юпанки“ и „Рахити Тане“

Всеки момент се очаква идването на чилийски спасители.

Kon Tiki 1

Kon Tiki 2

Kon Tiki 3

Моменти от експедицията “Кон Тики 2”

Както е известно, “Кон Тики 2” (“Kon-Tiki II”) е международна експедиция, базирана на два сала от балсови трупи – “Тупак Юпанки” и “Рахити Тане”, които са съвременна реплика на древните индиански плавателни средства от този тип. Участниците в нея планираха да преминат не само пътя на Тур Хейердал от Южна Америка до Великденския остров, но и да се върнат обратно, занимавайки се по пътя с научни изследвания. В средата на декември 2015 г. саловете стигнаха до остров Пасха (Великденския остров). А на 6 януари поеха по обратния път. Преди това никой не бе предприемал пътешествие в Тихия океан на изток със салове от балсово дърво.

В екипажите на двата сала влизат 14 души. На 16 март т. г. експедицията стигна на 40 градуса южна ширина и 95 градуса западна дължина и се намираше на около 2300 километра западно от чилийското крайбрежие. Към този момент запасите от хранителни продукти, прясна вода и гориво се оказаха на свършване. Придвижването на изток бе необикновено бавно. Няколко дни по-рано участниците в експедицията констатираха, че “след 120 дни в морската вода е започнало видимо разрушаване на основните въжета, с които един към друг са привързани балсовите стволове”. Със съжаление екипажите заявиха, че по-нататъшното плаване през “Ревящите 40-градусови ширини” е невъзможно.

Но край на експедицията не е обявен. Ще следим по-нататъшното развитие на събитията.


Recent Posts

Leave a Comment