Солов зимен опит на Нанга Парбат

Както става ясно, двете досега обявени зимни експедиции на Нанга Парбат (8126 м) ще действат не от запад по Диамирската стена и маршрута на Кинсхофер, а от юг – по Рупалската стена. Но най-голямата новина не е тази, а соловият зимен опит на Планината-убиец”, който ще бъде предприет от немеца Ралф Дуймович (Ralf Dujmovits).

Той е първият немски алпинист, носител на Хималайската корона и заедно с австрийката Герлинде Калтенбрунер (Gerlinde Kaltenbrunner) са първите съпрузи, които са били на всички осемхилядници, при това без употребата на кислород. Герлинде е втората дама в света, притежателка на колекцията 14х8000 и първата стигнала до нея без кислород.

Намерението на Ралф Дуймович бе декларирано в интервю пред журналиста Щефан Нестлер (Stefan Nestler) от “Deutsche Welle”, макар фактът да стана известен преди около месец в кулоарите” на Банскофилмфест’ 2013, но Дариуш Залуски* помоли да не бъде разгласяван публично.

Ралф Дуймович

Снимка/ photo: bergfieber.de

За мене и за Герлинде Нанга Парбат е най-красивият връх – заяви Ралф. – Винаги, когато ни питат изкачването на кой осемхилядник бихме искали да повторим, винаги независимо един от друг, сме отговаряли Нанга Парбат”. А на въпроса Защо през зимата?”, немският алпинист отговаря така: Съвсем естествено е да бъде опитано нещо, което не е правено досега, особено ако познаваш маршрута на предстоящото изкачване”.

Базовият лагер в подножието на Диамирската стена с изглед към стената на Мацено пик

Снимка/ photo: himalaya-light.over-blog.com

Ралф Дуймович стигна до Нанга Парбат по Маршрута на Кинсхофер през 2001г. Освен на най-високите върхове той има многобройни изкачвания в Алпите, главно като гид. Със свои клиенти по няколко пъти е преминавал Реброто Уокър на Гранд Жорас и Централното ребро Френе на Монблан. Има изкачвания по северната стена на Айгер (по маршрута на Хекмайр-Фьорг-Харер-Каспарек) и зимно по северната стена на Матерхорн. Стъпил е на всички върхове над 4000 м в Алпите. Собственик е на агенцията “Amical Alpine”, която организира комерсиални експедиции.

Ралф Дуймович на Аконкагуа

Снимка: Ралф Дуймович

Photo: Ralf Dujmovits

Бързо и соло” – това ще бъде простата тактика на Дуймович. За да не прекарва прекалено дълго време в зимната планина, той осъществи особена аклиматизация. 52-годишният хималаист тези дни се върна от Андите, от Аконкагуа (6959 м), на чиято връхна точка прекара две нощи. Съпругата му Герлинде Калтенбрунер не може да тръгне с него, защото трябва да лекува повредени по време на тренировка стави.

Дариуш Залуски получава Първа награда в категорията Полски филм” на

XI-тия Международен фестивал на планинарския филм в Краков за К-2 за двама”,

чиито герои са Герлинде Калтенбрунер и Ралф Дуймович

Снимка: Войтек Лембрик/ KFG

Photo: Wojtek Lembryk/ KFG

По време на експедицията до височина 5000 м Ралф Дуймович ще бъде придружаван от Дариуш Залуски, чиято роля е да снима филм и да му помогне да преодолее зоната на осеяния с пукнатини ледник в началото на маршрута.

–––––––––-

*Дариуш Залуски бе член на международното жури на Банскофилмфест’ 2013 и (поради тази причина) участва с два филма с ретроспективната програма:

“К-2 за двама” (Полша, 2013, Дариуш Залуски, 43’/ “Two on K2”, Poland, 2013, Dariusz Załuski, 46’) и “Експедиция на Маунт Еверест” (Полша, 2012, Дарек Залуски, 47’/ “Wyprawa na Mt. Everest’, Poland, 2012, Darek Załuski, 47’).

Recent Posts

Leave a Comment