Снежни филми в SOHO през март!

Радостни сме да представим Snow Cinema – филми за екстремни ски и сноуборд в свежото пространство на SOHO – 6,7 и 8 март, 19:00ч.!

Три снежни филмови вечери ще представят 12 филма за уникални места за ски и сноуборд на вулканичните Курилски острови, спускане със ски от осемхилядници в Хималаите, САЩ,Гренландия, Антарктика и Алпите.  Не пропускайте и филма за легендарния Лео Гасперл – най-добрият скиор в света до Втората световна война, първият треньор на италианския национален отбор по ски-алпийски дисциплини и човекът, който въвежда модата в ските. В програмата ще видите и култовия “Грабнат от Еверест“ – След петгодишна подготовка, двама приятели – Тормод Гранхайм и Томас Ослон, се изкачват на Еверест с намерение да се спуснат от връхната му точка до подножието със ски. Но успява само единият от тях. Другият остава завинаги в ледената прегръдка на Третия полюс…

 

И още…Колко са готови да рискуват екстремните фрийрайдъри, до къде се простират възможностите и рисковете, колко струва страстта към планината – това ще разберем от героите на филмите, световни имена в ските и сноуборда. Филмите представят сериозни предизвикателства пред фрийрайдърите по склоновете на  непристъпни планини.

 

ПРОГРАМА:

 

6 март, понеделник

 19.00-19.10 – “Ски плюс балон с гореш въздух”  (Австрия, Йоханес Айцетмюлер, 10’)

“Балуун скиинг” е нещо ново, което хрумва на тиролска група около екстремния катерач Щефан Кек. Фрийрайдърите Щефан Агер и Андреас Гумпенбергер и приятелите им се издигат до някой връх с балон с горещ въздух и така осъществяват дълго лелеяната си мечта – колкото се може по-бързо и по-екологично да се наслаждават на девствения, дълбок сняг. Но това начинание крие много предизвикателства и неизвестности.

 

19.10-20.05 – “Онекотан – изгубеният остров” (Австрия, Симон Тус, 55)

Уникалният и спиращ дъха Онекотан е един от огнения кръг на вулканичните Курилски острови. Това необитаемо парче суша се намира между Камчатка и Хокайдо, в едно от най-бурните и най-студените морета в света. А в същото време е едно най-красивите места на Земята – с идеално кръгло вулканично езеро, в средата на което се намира вулкан. Остров в острова! През 2015 г. Матиас Хаунхолдер, Матиас Майр и Фил Майер решиха да посетят това очарователно място, за да карат ски. И така изживяха едно от най-големите приключения в живота си.

 

20.05-20.20 – почивка

 

20.20-21.08 – “Лео Гасперл и елегантността на завоя” (Италия, Лука Бих, Андреа Бруньоли 48’)

Филм за легендарния Лео Гасперл – най-добрият скиор в света до Втората световна война, първият треньор на италианския национален отбор по ски-алпийски дисциплини, актьор във филми на Луис Тренкер и Лени Рийфенщал, учител по ски на кралски особи и на най-видни личности, моден дизайнер, фотограф и писател. През 1931 г. в той постига фантастичен световен рекорд за скорост със ски – 136,600 км/ час, като подобрява с 30 км/ час предишното постижение на австриеца Густав “Гуци” Ланчнер от 105, 675 км/ ч.

 

21.08-21.40 – “Без ските би ми било скучно в Хималаите” (Полша, Дариуш Залуски, 32’)

Филмов документ за ски-алпинистичните постижения на Анджей Баргиел. Изпълнен със страст, хумор и непосредственост разказ за сбъднатите мечти, благодарение на необикновената упоритост и всеотдайност. Големият майстор Дариуш Залуски показва герои от плът и кръв в една отлично разказана история – без превземки и фалшив патос.

 

 

7 март, вторник
19.00-19.51 – “През ледовете – победното прекосяване на Гренландия” (Австрия, Себастиан Копеланд, 51’)

През 2010 г. Себастиан Копеланд и Ерик Макнейър-Лондри преодоляват 2300 километра през ледения щит на Гренландия, като в един дните поставят световен рекорд за преминато разстояние със ски и кайтове – 595 километра за 24 часа! Малко преди края на начинанието прекарват една седмица в малката си палатка, изчаквайки отминаването на ужасна буря.

 

19.51-19.55 – “Предсказателят” (САЩ, Грег Хакет, 4’)

Какво означава да си отговорен за любителите на извънпистовото каране? По-често отпреди и все повече хора взимат решения въз основа на прогнозите за времето. Защото от това зависи личната им съдба, а също съдбата на семействата им. Един от най-опитните американски специалисти в областта на лавинните прогнози – Дрю Хардъсти, лансира идеята за нов подход към извънпистовите скиори. Тя се състои не в ограничаване на достъпа им до желаните терени, а в осигуряване на пълна информация за опасностите, които крият. Камерата проследява един обикновен негов ден в Лавинния център на щата Юта, за да стане ясно колко е важно спазването на определни правила на терена, заплашен от лавини.

 

19.55-20.10 – почивка  

 

20.10-20.30“ХималайСКИ принципи на новото приключение” (Испания, Пеп Куберес, 20’)

Когато започнахме да планираме осъществяването на мечтата ни за едно по-различно “откриване” на Хималаите – чрез изкачване на девствени върхове на границата между Непал и Тибет, при това през зимата и със ски, и връщане до Катманду бегом или с планински велосипеди, реакциите бяха само две. Човек може да опознае една пътека, само ако премине по нея” – споделя режисьорът Пеп Куберес.

 

20.30-21.00“Прекосяване на Антарктика” (Франция, Стефани Жикел, Жереми Жикел, 30′)

2045 км, 74 дни, температури до минус 50 градуса по Целзий – това са параметрите на четиричленната експедиция, която прекосява Антарктида през Южния полюс от 24 ноември 2014 г. до 27 януари 2015 г. В състава й са съпрузите Стефани и Жереми Жикел. Така Стефани става участничка в най-дългото антарктическо пътешествие без използване на кайтове. Филмът показва Белия континент през нейните очи. Акцетирано е върху няколко ключови момента – дългото чакане на ледника Юниън, откъдето през 1989 г. започна прехода си Райнхолд Меснер, стигането до Полюса в навечерието на Коледа, финалът на шелфовия ледник Филхнер-Роне, плаването през морето Уедъл. Но тези 30 минути са посветени не само на приключението. Те са преосмиляне на неща като страх, чувство за свобода и дързост. Апел към всички да живеят интензивно, без страхове и опасения. Антарктида е като замръзнал океан на височина 3000 метра, с ледени вълни оформени от вятъра. Тя е и светилище, където природата може да стовари цялата си мощ върху пришълците, но в същото време е изключително уязвима и крехка.

 

21.00-21.40 – “Високият път сред стръмните склонове“ (Швейцария, Гуидо
Перини, 40’)

Филмът на режисьора Гуидо Перини за известния “Висок път” между Шамони и Цермат разказва за чарованата сноубордистка от Вербие и най-екстремната дама в света Жералдин Фаснахт. Тя е във фокуса на проект, разработен от покойния й съпруг Себастиен Гай. Той започва да организира това авантюристично начинание преди инцидента по време на спийдфлай през 2006, който отнема живота му. Да се свържат трите столици на ските и алпинизма Шамони, Цермат и Вербие е необикновено начинание. Предизвикателството е поставено пред райдърите Сам Боге, Самюел Антаматен, Себастиен Коломб-Гро и Жералдин Фаснахт. Те трябва да преминат през митични върхове и да слязат по най-красивите и стръмни склонове за ски и сноуборд.

Жералдин Фаснахт беше два пъти гост на международния БанскоФилмФест.

 

 

8 март, сряда

 19.00-19.26 – “Антагонист” (Франция, Микаел Бимбо, Уилям Коше, 26’)

Филмът “Антагонист“  е плод от съвместната работа на двама фрийрайдъри – Микаел Бимбо и Уилям Коше. Техните възгледи за ските се различават, но любовта им към планината е еднаква.

 

19.26-20.20 –“Грабнат от Еверест” (Норвегия, Ларс Нилсен, 54’)

През май 2006 г., след петгодишна подготовка, двама приятели – Тормод Гранхайм и Томас Ослон, се изкачват на Еверест с намерение да се спуснат от връхната му точка до подножието със ски. Но успява само единият от тях. Другият остава завинаги в ледената прегръдка на Третия полюс…

 

20.20-20.35 – почивка

 

20.35-21.28 – “Каране 4000” (Италия, Мишел Домен, 53’)

Спийд-райдингът е впечатляващо съчетание между ски и парпапланеризъм. Малкото “хвърчило” позволява с лекота да се прехвърква над особено опасните, непреодолими със ски участъци, предизвиквайки спиращи дъха емоции. Лука и Матия с малко пари, но с огромна страст се впускат в приключението да се спускат и летят по склоновете на върхове с височина над 4000 метра в най-високия масив в Европа – Алпите. Това е тяхната история. Историята на първата в света трилогия от спускания спийд-райдинг от Монблан, Монте Роза и Матерхорн, която разказва за спортни амбиции, скорост, планини и страст. Но в крайна сметка за най-важното – приятелството.

Организатори:

Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“ – БанскоФилмФест

SOHO

Организаторите си запазват правото на промени в програмата!

Вход за всяка филмова вечер: 7лв

 

Recent Posts

Leave a Comment