Следмусонният сезон е в разгара си

mariano-galvan

Мариано Галван

Първоначалната информация гласеше, че след бивак на посочената височина, на 28 септември двамата са започнали слизане към базовия лагер и че по-нататъшните им планове са неизвестни. Оказва се, обаче, че в подножието се е върнал само Сераин, възнамерявайки да почива няколко дни, а след това да предприеме опит по Класическия маршрут. Галван е решил да не се отказва от намерението за нова линия и на 28 септември е продължил нагоре, действайки соло и в алпийски стил. Това всъщност е eдно от малкото чисто спортни начинания на осемхилядниците през този сезон. Всичко останало е комерсиализирано висококвалифицирано (и не чак до там) планинарство.

А на Манаслу цари истинско стълпотворение, защото върхът е един от най-популярните за комерсиалните експедиции. Особено след като достъпът от Тибет към Чо Ойю (8201 м) и Шиша Пангма (8013 м) от година на година става все по-проблематичен поради приумици на китайските власти. Така, тези дни около 100 души се готвят за финална атака. От тях около трийсетима стъпиха на върха в края на миналата седмица, след като обслужващите ги шерпи опънаха парапети до самия връх.

Както съобщава американският гид Дейниъл Мейзър (Daniel Mazur), неговата група е била на Чо Ойю и е слязла благополучно в базовия лагер. От своя страна германката Били Бийрлинг (Billi Bierling) – алпинистка и най-близка сътрудничка на мис Елизабет Хоули, която вероятно ще я наследи като главен хроникьор на събитията във високите планини, информира чрез Twiter, че друга група с нейно участие също е била на Чо Ойю, подчертвайки “without supplemental O2”. На Дхаулагири се подготвя атака, която е започнала вчера, но към момента все още няма информация за резултата от нея.

На Шиша Пангма, където първата атака спря в лагер 1, се е случила трагедия – при лавинен инцидент е загинал един шерпа.

Испанецът Оскар Кадиах е прекратил есенния си опит на Броуд пик (8047 м), който при успех трябваше да му донесе Хималайската корона, т. е. изкачвания на всичките 14 главни осемхилядника. Също чрез Twiter той посочва, че причина е липсата на офицер за свръзка, който не е бил осигурен на екипа му от пакистанските власти.

Минути преди публикуването на тази информация на сайта дойде съобщение, че Мариано Галван е преустановил опитa си нов маршрут на Манаслу на 300 м от върха.

На водещата снимка – Манаслу

Recent Posts

Leave a Comment