Следмусонният сезон в Хималаите и… Каракорум (!)

Винаги се е смятало, че есенният или следмусонният сезон в Хималаите – казано евфемистично – е за ценители. Този факт се дължи на по-ниските температури, на късия и непрекъснато намаляващ ден. В същото време алпинистите и трекинг-туристите могат да разчитат на малко по-стабилно време и на по-малка лавинна опасност.

Макар от изброените плюсове и минуси на хималайската есен да има многобройни изключения.

Най-често началото на сезона е “топло”, а периодът на финалните атаки – студен. Т. е., точно обратно на пролетния сезон. Именно поради тази причина участниците в експедиции се появяват все по-рано в базовите лагери – в края на август и в първите дни на септември.

***

Маунт Еверест (8848 м)

Японецът Нобуказу Курики (Nobukazu Kuriki), който тази пролет направи опит за самотно изкачване по южната стена на Анапурна, завършил на 6000 метра, за трети път в кариерата си се появява в подножието на “Третия полюс”. Намерението му е да стигне соло до 8848 метра. Предишните му два опита бяха през 2012 и 2015 г., като след първия Курики изгуби девет пръста на ръцете си в резултат на измръзване…

Лхотце (8516 м)

Смятаната за едно от най-големите предизвикателства в алпинизма южна стена на четвъртия връх в света Лхотце, както през всяка от последните няколко години е цел на южнокорейска експедиция, спонсорирана от изследователската програма на Националното географско дружество на Съединените щати (National Geographic explorers program). Ръководител, както и в предишните години, е Сунг-Таек Хонг (Sung-Taek Hong). През миналата есен той и екипът му стигнаха до 8200 метра, при това, както посочва лидерът, с цената на невероятни усилия. За опитният хималаист това ще бъде четвърти опит по митичната стена.

Броуд пик (8045 м)

Безпрецедентна ситуация наблюдаваме на Броуд пик (8047 м). Там испанецът от Каталуня Оскар Кадиах (Oscar Cadiach) за пореден път ще се опита да сложи венец на своята богата кариера. Той три пъти пробва силите си на смятания за лесен осемхилядник съсед на К-2, винаги в кулмимацията на летния сезон в Каракорум, сиреч в средата на юли. Своите тригодишни усилия обобщава с думите: “След като времето през сезона не беше с мен, трябва да опитам извън сезона”.  Ако успее да се справи с всички пречки на пакистанската бюрокрация, експедицията трябва да започне всеки момент, а финалната атака се очаква в началото на октомври. Да не забравяме, че Броуд пик се намира в Каракорум и официалният сезон за него и останалите върхове в тази планина и Западните Хималаи на територията  на Пакистан е лятото в северното полукълбо.

autumn-2

Оскар Кадиах

Манаслу (8163 м), Чо Ойю (8201 м), Шиша Пангма (8013 м) и Дхаулагири (8167 м)

Както пишат, румънецът Мариано Галван (Mariano Galvan) и испанецът Алберто Сераин (Alberto Zerain), “може ще опитат нещо ново на Манаслу”, ако лавинната опасност, за разлика от последните години, се окаже “приемлива”.

На Манаслу, Чо Ойю и Дхаулагири ще действат само комерсиални експедиции.

На водещата снимка – Южната стена на Лхотце, видяна от изток

Снимка: Кацпер Текиели

Photo: Kacper Tekieli

Recent Posts

Leave a Comment