Ще се появи ли метална стълба на Hillary Step?

На нашата географска ширина пролетта настъпва с топенето на снега (ако го има) и с идването на прелетните птици. В Непалските Хималаи от години за начало на този сезон се смята пристигането на екипите от шерпи в подножието на Еверест и началото на тяхната работа за осигуряване на достъп до Третия полюс.

Еверест, Лхотце и Нупце от Гокио Ри

Снимка: Януш Курчаб

Photo: Janusz Kurczab

Така бе и през тази година. Пролетният сезон бавно набира скорост, а още преди това най-големите агенции за организиране на комерсиални експедиции изпратиха своите работници на ледника Кхумбу. Освен избор и подготовка на места за опъване на базовите палатки те имат още по-важна задача – да набележат, да прокарат, а след това да поддържат пътя през изключително опасния ледопад Кхумбу (Icefall Khumbu). С това се занимават най-опитните – т. нар. Icefall Doctors. Поставянето на парапети и алуминиеви стълби над бездните в ледопада отнема няколко седмици.

От началото на април започна идването в базовия лагер на първите групи клиенти на комерсиалните експедиции, тези дни ще настъпи истинският наплив. Всички чужденци споделят надеждата, че през този сезон няма да се стига до скандали и ръкопашни схватки между шерпи и алпинисти със спортни амбиции. Последните изглежда са си дали сметка, че непалското подножие на Еверест е окончателно загубено за алпинизма. От друга страна, можем да се надяваме, че ще имат резултат някои от нововъведнията на непалските власти от август 2013 г.* за избягване на подобни инциденти. Това е изключително важно за туристическия бизнес, който играе водеща роля в икономиката на Непал и дава хляб и поминък на огромен брой хора.

По повод подготовката за новия сезон редица специализирани (и не само) медии се връщат към дискусията около поставянето на метална стълба на т. нар. Стъпало на Хилари (Hillary Step). Всичко започна през миналата година, когато говорителят на Непалското министерство на туризма, културата и гражданската авиация Мохан Кришна Сапкота (Mohan Krishna Sapkota) заяви по време на пресконференция в Катманду, че се обсъжда осигуряване на Стъпалото със стълби. Но тогава той не каза кога ще се случи това.

Еверест и стълбата

Снимка: Щефан Нестлер/ blogs.dw.de

Photo: Stefan Nestler/ blogs.dw.de

Задръстване на Стъпалото на Хилари, 19 май 2012 г.

Снимка/ photo: adventure.nationalgeographic.com

Но на конгреса на ЮИАА (Международната федерация по алпинизъм, UIAA) в Понтресина (Швейцария) запитаният за това Анг Тсеринг (Ang Tsering) – президент на Непалската федерация по алпинизъм (Nepal Mountaineering Association), заяви, че стълбата на Стъпалото на Хилари е само един от обсъжданите варианти за създаване на по-голяма сигурност за тълпите от клиенти на комерсиалните експедиции. Добре познатият и на нашите хималаисти шеф на агенцията “Asian Trekking”, обслужвала няколко български експедиции – 60-годишният днес Анг Тсеринг, каза, че през пролетта на 2013 г. за първи път са били монтирани двойни парапети на ключовите места по Класическия маршрут от юг – такива, като споменатото Стъпало на Хилари, и в резултат са били избегнати макар частично огромните струпвания на опитващи се да се доберат до върха.

“Expedition Organizers’ Association” (EOA), която обединява организаторите на експедиции на Еверест, обяви чрез своя член Дава Стивън Шерпа (Dawa Steven Sherpa, който е син на Анг Тсеринг), а така също ръководител на на “Eco Everest Expedition 2014”, че през тази пролет не само на Стъпалото на Хилари (8760 м), но също на т. нар. Балкон (Balcony, 8500 м), на Жълтия пояс (Yellow Band, 7600 м) и на Женевския контрафорс (Geneva Spur, 7900 м) ще бъдат поставени двойни парапети. Но той не спомена нищо за стълба на Стъпалото на Хилари.

Но в някои информации, идващи от непалското подножие на Еверест, се прокрадва съмнението, че стълба ще има още този сезон. Ще видим

–––––––––––––––

*Случилият се през миналата пролет по непалските склонове на Еверест остър конфликт между алпинисти и шерпи накара непалските власти сериозно да се заемат с въпроса за избягване на подобни скандални ситуации. Защото те са заплаха не само за високопланинската дейност, но и за живота на чужденците и на обслужващите ги непалци.

На опашка на Еверест

Снимка: Ричард Патисън

Photo: Richard Pattison

Още тогава Министерството на туризма, културата и гражданската авиация на Непал обяви, че от началото на тазгодишния пролетен (предмусонен) сезон ще наблюдава отблизо всички действия на комерсиалните експедиции. За първи път в подножието на Еверест ще има екип, който трябва да помага на експедициите да решават всички проблеми и конфликти, да координира спасителни акции и да следи за съблюдаването на екологичните изисквания.

Непалското правителство вижда необходимостта от регулиране на дейността във високата планиназаяви пред репортер на BBC News Пурна Чандра Батараи (Purna Chandra Bhattarai), шеф на департамента Туристическа индустрия”, който се занимава с надзор върху дейността в Непалските Хималаи. – Ако представители на властите присъстват в базовия лагер, то налагането на глоби за неспазване на правилата ще стане очевидно.”

И към момента към всяка експедиция бива прикрепян офицер за свръзка, но не са малко случаите, в които изпълняващи тази функция въобще не напускат Катманду.

Бхатараи добави:

Но дори когато са в базовия лагер, офицерите за свръзка най-често защитават интересите на експедициите, а не на страната си. Освен това те нямаха права да се намесват в работата на други екипи. Но това положение ще се промени, когато офицерите за свръзка бъдат сменени от служителите в Обединения център за обслужване. Те ще проверяват разрешенията за изкачване и ще издават сертификати, че даден клиент на комерсиална експедиция е бил на върха.

В статия, публикувана на сайта TheHindu.Com, друг представител на Министерството – зам.-секретарят му Сурендра Сапкота (Surendra Sapkota), обяви разширяване на списъка на върховете, които ще бъдат достъпни за изкачвания (тогава те бяха 326). Непалското туристическо ведомство ще се стреми към удвояване на сумите за осигуровки на непалския помощен персонал, главно за високопланинските носачи, които са основно шерпи.

Базовият лагер в непалското подножие на Еверест
Снимка/ photo: mountainsoftravelphotos.com

Но веднага се появиха коментари, че новите правила със сигурност ще бъдат недостатъчни. Дори някои не скриха съмненията си, че ще създадат условия за още по-голяма корупция сред непалските чиновници. В дискусията се включи известният алпинист и организатор на експедиции Агостино да Поленца (Agostino Da Polenza). След като се отказа от активни занимания с алпинизъм поради контузия на едното от коленете му, той стана шеф на организацията “EvK2Cnr”, която се занимава с управлението на международни изследователски проекти върху климатичните промени във високите планини. На “EvK2Cnr” принадлежат лабораторията Пирамидата” (The Pyramid International Laboratory/ Observatory) на 5050 м в долината Кхумбу и метеорологичната станция на Южното седло (7906 м).

Pyramid International Laboratory на фона на Пумори

Снимка: Серджо Рива

Photo: Sergio Riva

Да Поленца постулира драстично административно ограничаване на броя на експедициите, които обсаждат Еверест – така, както беше преди години. Той подчерта, че Диамантеният юбилейна Еверест (60-тата годишнина от първото му изкачване) през 2013-а се превърна в повод за истинско вавилонско стълпотворение в непалското подножие:

В един момент там имаше над 1000 души. Само за няколко дни около 500 туристи и шерпи стигнаха до върха. Това е все едно в десетместна лодка да се качат 30 души. При това положение конфликтите са неизбежни.

Recent Posts

Leave a Comment