Ще бъде ли обезвредена екологичната бомба със закъснител на Еверест?

За мнозина Еверест е най-светла мечта, но нечистотиите, които се натрупват в базовите лагери след тълпите, обсаждащи най-високия връх представляват екологична бомба със закъснител и сериозна опасност за жителите на близките селища, особено за тези на Горак Шеп.

За справянето с този проблем фондацията “Маунт Еверест” (Mount Everest Foundation) започна изграждането на разположената на най-голямо надморска височина в света станция за биогаз.

eco-everest-1

Базовият лагер в южното подножие на Еверест

Всеки сезон в непалското подножие на Еверест пребивават от 500 до 1000 души. Комерсиалните експедиции носят големи постъпления в непалската хазна. Но те имат и своя обратна страна и крайно неблагоприятно влияние върху околната среда.

eco-everest-2

Носачи свалят бурета с нечистотии към Горак Шеп

Голям проблем са нечистотиите, които остават след стотиците участници в комериалните начинания. Техните екскременти биват сваляни до шерпското селище Горак Шеп и там – изливани в предварително изкопани трапове. Но това създава много голяма опасност от замърсяване на източниците на питейна вода. Всяка година на Еверест се появяват около 12 тона нечистотии.

Решение на проблема трябва да стане проектът “Mt. Everest Biogas”, който предвижда производство на биогаз от отпадъци, който ще бъде използван от населението на близките селища.

Станцията за биогаз на това място е не само финансово, но и технологично предизвикателство. Горак Шеп е на 5164 метра надморска височина. Ниското атмосферно налягане, ниските температури, трудният достъп, липсата на електрозахранване – това са само част от проблемите, които трябва да бъдат преодолени от проектантите.

eco-everest-4

Визуализация на станцията за биогаз в Горак Шеп

Проектът съществува от 2010 г. и с него се занимава спомената фондация “Маунт Еверест”, подкрепяна от международните организации “Инженери без граници” (“Engineers Without Borders”) и “Архитекти без граници” (“Architects Without Borders”). През 2015 г. се пристъпи към търсене на инвеститор. През май т. г. започна продължаващата и в момента работа на място.

Още – на www.mteverestbiogasproject.org.

На водещата снимка – Горак Шеп

Recent Posts

Leave a Comment