Щастлив финал на спасителната операция в Тихия океан

Преди няколко дни стана дума, че от експедицията на два балсови сала в Тихия океан “Кон Тики 2” е изпратен сигнал за бедствие. Координационният център на Чилийската морска спасителна служба веднага установи връзка с най-близкия съд, който би могъл да се притече на помощ. Тъй като саловете се намираха далеко от стандартните маршрути, участниците се настройваха психически за дълго чакане. Но им провървя – само след 12 часа край сала “Рахити Тане” се появи търговският кораб “Hokuetsu Ushaka” с капитан Сун Гуг Юн, превозващ дървен материал и пътуващ към чилийското пристанище Калбуко. Успешно евакуирайки екипажа на “Рахити Тане”, корабът “Hokuetsu Ushaka” продължи още по на юг, за да стигне и до сала “Тупак Юпанки”.

 

Капитаните на двата сала – Ола Боргфиорд (Ola Borgfjord) и Сигне Мелинг (Signe Meling), които изключително се вълнуваха от създалата се ситуация, бяха поразени от безупречните маневри, осъществени от капитана на кораба с водоизместване 49 000 тона и дължина 210 метра. “Hokuetsu Ushaka” застана толкова близо до саловете, че екипажът му хвърли въжета на борда им. Дължината на този съд е сравнима с височината на небостъргач, а има само един винт, т. е. маневрирането не е никак лесно. Огромният корпус на “Hokuetsu Ushaka” спираше вълните при швартоването на саловете към борда му. По спусната 16-метрова въжена стълба участниците в експедицията много бързо се оказаха на кораба. Оборудването бе вдигнато със специално въже от екип, който направи дори невъзможното, за да спаси всичко необходимо.

Kon Tiki 1

Евакуация…

 

Спасителната операция, както стана дума, бе повторена два пъти по блестящ начин, с всички мерки за сигурност. Чрез съобщения, които стигат до света по всички възможни канали, 14-те участници във втория етап на експедицията “Кон Тики 2” от Великденския остров към Чили благодарят на капитана и на екипажа за професионализма и радушното им приемане на борда.

 

Сигналът за бедствие и за търсене на помощ от саловете в експедицията “Кон Тики 2” дойде след 115 дни в океана, след старта преди 4 и половина месеца. “Тупак Юпанки” и “Рахити Тане” са направени от по 11 ствола на балсово дърво и от по 10 напречни греди, свързани помежду с по около 2 километра въжета от естествени влакна – според технологията на древните жители на Южна Америка. Десетки хиляди вълни се стовариха върху тях (някои стигаха височина 6 метра). През тази година ефектът Ел Ниньо (квазипериодично климатичнои явление, повтарящо се през приблизително пет години в тропическите части на Тихия океан, характеризирашо се с покачване на температурата на повърхностните води в източните тропически части на океана – бел. пр.) бе изразен много ярко. Това постоянно натоварване 16 седмици наред доведе до износване на въжетата. В тежки условия екипажите успяха да сменят по около 150 свързвания, но за повече нямаха сили и възможности. И ветрилното стъкмяване започна да създава опсности. За да бъде предотвратена сериозна авария, (например, падане на мачтата по време на шторм), участниците решиха да извършат евакуация в контролирани условия – през деня и при добро време.

 

След два дни на борда на “Hokuetsu Ushaka” участницте в експедицията “Кон Тики 2” с цялото им оборудване и сала “Тупак Юпанки“ се прехвърлиха на кораба на чилийската брегова охрана “Pilot Pardo” с екипаж от 43 души. “И двете спасявания в рамките само на една седмица бяха проведени безупречно” – твърдят спасените.

 

“На “Pilot Pardo” ни сервираха пилешко и вино. Сега почиваме на истински удобни, меки легла и се възхищаваме от професионализма на чилийските служби. Тези момчета вършат работата си отлично. Само за няколко минути ни взеха от “Hokuetsu Ushaka” с гумена лодка и ни вдигнаха на борда на 80-метровия “Pilot Pardo”. В пристанището Талкауано трябва да пристигнем утре (днес, понеделник, 21 март) около 10 часа” – писаха вчера капитаните на двата сала.

 

Те подчертават изключителната помощ на Чилийските военно-морски сили или т. нар. Чилийска Армада. През октомври м. г., месец преди началото на експедицията “Кон Тики 2”, се състоя срещата им с представител на чилийския ВМФ в щаб-квартирата му във Валпарайсо. С чилийските военни моряци бе поддържана всекидневна връзка. Те помогнаха изключително много при акостирането на двата плавателни съда по древен образец на Рапа Нуи или Великденския остров.

 

Експедицията “Кон Тики 2” е пример за безпрецеденстно сътрудничество. Балсовите трупи бяха доставени от Еквадор и предоставени от фирмата “AirexBaltekBanova”. Бяха превърнати в салове от корабостроителницата на Перуанските военноморски сили. След това стигнаха до остров Пасха. И накрая бяха спасени от Чилийската Армада по обратния им път от Великденския остров към Южна Америка. А участници в двата екипажа във всеки от двата етапа (до Великденския остров и обратно) бяха представители на Норвегия, Великобритания, Канада, Нова Зеландия, Швеция, Чили, Перу, Мексико и Русия.

Recent Posts

Leave a Comment