Шести фестивал на планинарския филм в Закопане

В Закопане (Полша) – един от най-големите центрове на планинарската култура в Европа и света, завърши шестото издание на тамошния Международен фестивал на планинарския филм (от две години член на Международния алианс за планинарско кино). То продължи четири дни – от 9 до 12 септември т. г.

Негов домакин бе изцяло обновената знаменита сграда на т. нар. Дворец на Татрите. В нея са били създадени и много дълго време са се помещавали Татранското дружество и Сдружението на планинските гидове, а така също култов ресторант, представлявал години наред средище на полския интелектуален и алпийски елит, между които в годините до Втората световна война трудно може да се прави разграничение.

Zakopane_MFFZG_2010_M_028

Закопане – най-старата църква в града и входът към мемориалното гробище “Пенксови Бжизек”, където почиват едни от най-ярките представители на интелектуалния и алпийския елит на Полша

Zakopane_MFFZG_2010_M_002

Едно кътче от града под Гиевонт

В организацията на проявата участваха всички представители на местната планинарска общност – Сдружението на планинските гидове, Националният парк, Спасителната служба, управата на една от най-големите хижи в Татрите – в Долината на петте езера, Бюрото за промоция на Закопане, Татранската агенция и много други.

Съпътстващата програма включваше няколко фотоизложби, презентации и срещи. Кшищоф Виелицки скицира историята на Южната стена на Лхотце, илюстрирана с негови великолепни авторски снимки. Пьотр Пустелник разказа за своите пет срещи с Анапурна, чието изкачване през тази пролет му донесе Хималайската корона. Артур Хайзер, който се е нагърбил с продължаването на традициите на полския зимен хималаизъм, говори за тазгодишния полски успех на Нанга Парбат, който е и подготовката за зимен опит на Броуд пик в края на 2010 и началото на 2011 година.

Филмовата програма съдържаше 42 заглавия. Двадесет и четири от тях се състезаваха за наградите от Фестивала. Крайните резултати показаха удивително единодушие и единомислие на фестивалното жури, младежкото жури (от възпитаници на няколко средни училища в града) и публиката.

Официалното жури в състав Петър Атанасов (България, председател), Матиас Фанк* (Германия), Мачией Вояк (Полша), Шимон Капеняк (Полша) и Кшищоф Кокорин (Полша) присъди Голямата награда – дървена пластика на скулптура Марчин Жонса и 2000 злоти (500 евро) – на руския филм “Нярма”** (режисьор Едгар Бартеньов). Този филм ни пренася в света на еленовъдите в най-северната част на планината Урал, където ритъмът на живот се диктува от сезонните миграции на животните и от изключително суровите условия. И въпреки че начинът на живот на тамошните хора много често надхвърля всичките ни представи, техните опасения, страхове и проблеми ни стават близки, благодарение на великолепната режисьорска работа на Едгар Бартеньов. Бъдещето на този свят е в опасност – заради строежа на нови пътища, ж. п. линии и електропроводи, които се изпречват на пътя на вековните миграции. Но финалът е оптимистичен – може би заради усмивката на главния герой Гоша, който на 17 години е глава на семейството.

Наградата на Кмета на Община Закопане – дървена пластика на Марчин Жонса и 1200 злоти (300 евро), бе за норвежкия филм “Снежният отшелник” (режисьор Фритьоф Кяеренг). Невероятните му сцени представят екстремалния начин на живот на един норвежки скитник, който от години живее в снежни пещери. А понякога – когато условията станат непоносими заради ниските температури и виелиците – търси убежище в пътните тунели или евакуационните канали… Житейската му философия, а така също необичайният му поглед към света докосват нещо, което е скрито дълбоко у всеки – желанието за волност и свобода. А на режисьора Фритьоф Кяеренг дължим благодарност за връщането към тези отдавна забравени чувства.

Наградата на Директора на Националния парк “Татри” (дървена пластика + 1200 злоти или 300 евро) отново бе за руския филм “Нярма”.

С Наградата на Началника на Спасителната служба в Татрите (ТОПР) – за най-добър филм, показващ човека в екстремални ситуации (дървена пластика + 1200 злоти или 300 евро) – бе удостоен френският филм “Отвъд върховете”*** на режисьора Рьоми Тезие. Той представя една необикновена жена – Катрин Дестивел, една от най-силните алпинистки и катерачки на всички времена. Тя разказва за своя живот, изпълнен с екстремални предизвикателства по цял свят. Свидетели сме на нейната работа като способен и грижлив инструктор и гид. Операторската работа и музикалното оформление на филма са на най-високо ниво. Особено стабилните снимки от хеликоптер, които установяват нови стандарти в тази област. С една дума – Рьоми Тезие е създал забележително филмово произведение.

Журито присъди и своя Специална награда – тя бе за полския филм (на 35 мм кинолента, показван в салона на традиционното кино “Гиевонт”) “Декларация за безсмъртие” на режисьора Марчин Кошалка: филмов портрет на една от най-известните, но и най-спорните фигури в полското спортно катерене Пьотр “Лудия” Корчак.

Публиката също даде своите предпочитания (чрез тайно гласуване) за “Декларация за безсмъртие”. А младежкото жури (напълно самостоятелно) – на “Снежният отшелник”.

Награди по за около 1200 евро раздадоха представителството на “Saleva” в Полша и полската фирма “HiMountain”.

“Очаквайки с нетърпение следващото издание на Фестивала, си струва да кажем, че негови стратегически партньори през тази година бяха Бюрото за промоция на Закопане, Националният парк “Татри” и Общината на града. Те заслужават поздравления за тази инициатива, защото е много трудно да си представим по-добра промоция и реклама на града сред любителите на планините (а и не само сред тях). А средствата, инвестирани по този начин, са най-доброто средство за изграждане на позитивна визия на града. Планините са най-силният магнит, който привлича хора в Закопане, а самият град – независимо дали това се харесва някому или не – е един от най-големите центрове на планинарската култура в света. И Фестивалът на планинарския филм е най-доброто доказателство за това” – писа Павел Климек на сайта www.adrenalina.onet.pl.

dworzec_tatrzanski_1

Дворецът на Татрите, в който се проведе Фестивалът, някога…

dworzec_tatrzanski

… и днес

––––––––-

*Матиас Фанк е правнук на родоначалника на планинарското кино Арнолд Фанк (1889-1974), на откривателя на актьорския талант на Луис Тренкер (1890-1992) и Лени Рийфенщал (1902-2003). Матиас ще гостува в България през следващата година като член на международното жури на Банскофилмфест. По това време ще бъде показана фотоизложба за живота и творчеството на знаменития му прадядо, като и панорама на неговите най-ранни филми: “Das Wunder des Schneeschuhs” (1919/ 20), “The Holy Mountain” (1926), “The White Hell of Pitz Palu (1929 Silent/1935 Sound), “Stürme über dem Montblanc” (1930), “Der weiße Rausch – neue Wunder des Schneeschuhs” (1931), “S.O.S. Eisberg” (1933).

**В конкурсната програма на Банскофилмфест’ 2010.

***В съпътстващата програма на Банскофилмфест’ 2010.

Recent Posts

Leave a Comment