Шеста Алекова вечер в Сатирата

На 28 април т. г., от 19.00 часа, в малката зала на Сатиричния театър в София, в рамките на петата Алекова вечер, ще видите два филма. Първият разказва история в Алпите от края на Втората световна война, която е слабо известна дори на специалистите.

Вторият представя важен етап от новата история на световния женски алпинизъм.

“Последната битка в Алпите”, Италия, 2010, Роберто Чена, Фабио Канепа, 54’ (“L’ ultima battaglia delle Alpi” (Italy, 2010, Roberto Cena, Fabio Canepa, 54’)

Пролетта на 1945 г. В деня, в който е обявено освобождението на Италия, френската армия нахлува в пределите й с намерението да присъедини долината Аоста (Вале д’ Аоста) към Франция. Тайният план на генерал дьо Гол се опира на разделението в италианското общество и на очакването, че то няма да има сили за съпротива. Но патриотичният порив на италианците да защитят страната си обединява в едно довчерашните врагове – партизаните от съпротивата и военните части на рухналата фашистка власт. Филмът показва дълго премълчаваните драматични и буквално невероятни събития от края на Втората световна война чрез забележителни архивни кадри от онова време и разкази на все още живите ветерани.

Дами в планините”, Полша, 2008, Кшищоф Виелицки , Йежи Порембски, 42’ (“Women in the Mountains”, Poland, 2008, Krzysztof Wielicki, AGORA SA, Artica, Jerzy Porebski, 42’)

Филм от поредицата “Полските Хималаи”, разказващ за големия пробив в най-високите планини, направен от Ванда Руткиевич – първата жена, стъпила на К-2, първата европейка на Еверест, и нейните колежки през 70-те години на ХХ век и сложил началото на традиция, която продължава и до днес.

Вход 4 лева.

Recent Posts

Leave a Comment