Шчечин започна подготовката за парада на най-големите вeтроходи в света

През 2017 г. в полското пристанище Шчечин и стар ханзейски град (1278 г.) ще се състои финалът на “The Tall Ships Races” – регата, която събира най-големите ветроходни кораби в света. По този повод във Варшава се проведе пресконференция, на която станаха известни подробности, които ще заинтересуват не само поклонниците на приключенията под платна.

Sail ships Amerigo_vespucci_1976_nyc_aufgetakelt

Учебният съд на Италианските военно-морски сили – фрегатата “Америго Веспучи”

“The Tall Ships Races” е проява, която се радва на огромен интерес. Досега Шчечин два пъти е бил домакин на нейния финал – през 2007 и 2013 г. За популярността й свидетелства фактът, че на балтийския бряг в околностите на Шчечин се събираха по 2 и половина милиона души. През 2007 г. сред участниците е българската баркентина “Калиакра” – учебният кораб на Българския военно-морски флот. По време на финала 2013 г. в града пристигнаха 91 съда от 16 страни и общо 3200 моряци от 36 националности.

През 2017 г. организаторите очакват още по-масово участие. Освен Шчечин, където ще финишират, по маршрута си големите ветроходи ще посетят Халмщад (Швеция), Котка (Финландия), Турку (Финландия) и Клайпеда (Литва).

Sail Ship 1

Парад на най-големите кораби, плаващи  под платна – 19 август 2015 г., Амстердам

Снимка: Крис Тоала Оливарес/ Reuters

Photo by: Cris Toala Olivares/ Reuters

Първото издание на “The Tall Ships Races” е през 1938 г. по инциатива на шведския капитан Арнолд Шумбург (Arnold Schumburg). През 50-те години на ХХ век британският адвокат Бърнард Моргън (Bernard Morgan) предлага събиране на всички големи платноходи на едно място и организиране на регати с тяхно участие. През есента е създаден Международен комитет на регатата, а през юли 1956 г. е първото й издание. Успехът се оказва толкова голям, че е решено временно свиканият Международен комитет да се учреди като постоянно действаща организация. Формулиран и утвърден е устав на Асоциацията за ветроходна подготовка (“Sail Training Association”, STA, защото най-големите платноходи най-често са учебни кораби на военно-морските сили на отделните страни). Именно на нея е поверено провеждането на следващата регата, чийто домакин е Стокхолм и тя събира 20 съда.

Sail Ship 2

Sail Ship Mar

Карта на тазгодишната регата

На водещата снимка – моряците от барка “Guayas” Екавадорския военно-морски флот се подготвят за парада в Амстердам през 2015 г. в рамките на “The Tall Ships Races”

Снимка: Паул Вреекер/ Reuters

Photo by: Paul Vreeker/ Reuters

Recent Posts

Leave a Comment