Шахматна партия на 8000 метра!

Хималаистите Йост Кобуш (Jost Kobusch) и Надав Бен-Йехуда (Nadav Ben-Yehuda) изиграха шахматна партия след изкачването си на Анапурна тази пролет. Това по всяка вероятност е проведеният на най-голяма височина шахматен двубой в историята.

Свикнали сме с най-разнообразни и най-невероятни човешки постижения в планините. Най-възрастни, най-млади, първи съпрузи, първи баща и син, първо изкачване със щанга и т. н, и т. н. Но немско-израелският шахматен двубой непосредствено под връхната точка на Анапурна внася ново, интелектуално качество в тази област.

Идеята за него се родила в базовия лагер, докато хималаистите дълго очаквали подобраяване на метеорологичните условия и убивали времето си в игра на шах.

“Най-високата” партия бе на 1 май т. г., на около 20 м под Анапурна (8091 м). Йост и Надав нямаха истинска шахматна дъска. Замести я смартфон. Двамата изиграха 7-минутна блиц-партия. Как е изглеждало всичко това, можете да видите на долното видео:

//www.youtube.com/watch?v=kAV8cp4tjkw

За съжаление, липсва запис от самата партия. Не знаем и какъв е бил резултатът, който двамата джентълменски решиха да не съобщават. Следва да добавим, че Надав стигна до Анапурна с кислород, докато Йост действаше без апаратура.

На водещата снимка – шахматната партия непосредствено под връхната точка на Анапурна

Recent Posts

Leave a Comment