Състезателното катерене – в програмата на летните олимпийски игри в Токио

На 3 август т. г. Международният олимпийски комитет (МОК) взе решение за включване на състезателното катерене в програмата на летните олимпийски игри в Токио през 2020 г.

Предложението за промени в олимпийската програма след четири години бе взето от делегатите на 129-ата пленарна сесия на МОК. Тя се провежда в Рио де Жанейро, два дни преди започването на Игрите в Бразилия. Гласуването бе en bloc за петте спорта, които трябва да се появят в програмата през 2020 г. – бейзбол+софтбол, ролкови кънки (скейтинг), сърфинг, карате и състезателно катерене.

IOK 4

Йоширо Мори, шеф на Организационния комитет на Игрите в Токио,

предлага новите спортове

Членовете на МОК гласуваха за включване на състезателното катерене в т. нар. обединен формат. Това означва, че до старт в Токио ще бъдат допуснати 20 състезателки и 20 състезатели, сумарно най-добрите в дисциплините “боулдъринг”, “скорост” и “трудност”…

IOK 2

IOK 3

Всяка от тези дисциплини следва свой път и се развива напълно самостоятелно. В епохата на тясната специализация, особено в спорта, състезателите се насочват само към една от тях. Това се вижда особено отчетливо при “скоростта”, която е толкова далече от “боулдъринга” и “трудността”, колкото спринта на 60 метра от бягането на 3000 метра с препятствия.

Срещу тази идея много остро и категорично се обяви Адам Ондра (Adam Ondra), който преди няколко месеца каза:

–           Т. нар. обединен формат е истинска трагедия за нашия спорт. Смятам, че игрите са нещо добро, но, честно казано, няма нищо по-лошо от обединения формат. Толкова е тъжно да гледаш катерач, който се специализира в “трудността”, по маршрут за “скорост” и обратно.

В Токио ще бъдат присъдени само два комплекта медали (златен, сребърен и бронзов за жени, златен, сребърен и бронзов за мъже). Ако нещата останат такива каквито са и нито една дисциплина не се откаже от участие в Игрите в Токио, то през следващите години нещата в състезателното катерене ще се преобърнат коренно и ще започне търсене на състезатели с качества за очертаващия се катерачен триатлон.

… Заглавието на тази информация съдържа сериозна неточност. То би трябвало да звучи така: “Състезателното катерене – САМО в програмата на летните олимпийски игри в Токио”. Организаторите на следващите игри ще избират други спортове.

На водещата снимка – залата, в която се провежда 129-ата пленарна сесия на МОК

Recent Posts

Leave a Comment