С Николай Петков и Михаил Михайлов към последните бели петна в Каракорум

На 20 март 2012 г. от 19.30 часа в 259-та аудитория на Биологическия факултет* на СУ “Св. Климент Охридски” (бул. “Драган Цанков” 6, до Националното радио) можете да видите презентация на известните алпинисти Николай Петков и Михаил Михайлов.

Обкръжението на долината Кхане

Тя е на тема българската проучвателна експедиция “Каракорум’ 2011” през лятото на миналата година. Николай, Мишо и Дойчин Боянов са едни от първите чужденци, които посещават долината Кхане, а пионерските им проучвания представляват принос в опознаването на едни от най-дивите, най-недостъпните и най-негостоприемните кътчета в планините на Земята. Той е високо оценен и в чужбина. Материал за тяхната експедиция ще се появи в априлския брой на изключително авторитетното специализирано списание “Japanese Alpine Journal”, което е издание на Японския алпийски клуб (Japanese Alpine Club).

След като организираха базовия си лагер на 4650 м, тримата българи проникнаха дълбоко в долината, в която е разположен ледник със същото име и която се намира точно на юг от ледника Южен Нангма и е почти успоредна на ледника Тагас, на юг-югоизток от върха Машербрум (Masherbrum, познат и като К-1, 22-ри по височина в света и 11-ти в Пакистан, 7821 м), който е най-висок в едноименната верига (Masherbrum Range) в Каракорум. Там те установиха наличието на многобройни неизкачвани върхове и огромни възможности за катерене.

Тяхната цел бе да проучат възможността за българска big wall премиера през следващата година по впечатляващите скалните кули, бастиони и игли в обкръжението на долината Кхане.

Заповядайте!

Организатор:
Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.

––––––––

Повече информация за Биологическия факултет и местоположението му – на:

//piron.phls.uni-sofia.bg/projects/kulturna-karta-na-sofia/63-2010-01-10-09-58-46

Recent Posts

Leave a Comment