“С каяк през живота” и по най-големите реки в света

Наскоро в Центъра за обучение на Минно-металургичната академия в Краков се състоя премиерата на филма “С каяк през живота” (“Kajakiem przez życie”) на режисьора Йежи Порембски (Jerzy Porębski). Организирана бе от Студентския клуб по воден туризъм “Бистше” при Минно-металургичната академия в Краков.

Филмът е разказ за твърдостта и последователността при преодоляване на пречките, за надмогването и неукротимия стремеж към постигане на поставените цели от всички поколения членове на знаменития клуб “Бистше”.

За над четири десетилетия те написаха едни от най-ярките страници в историята на изследванията на реките на нашата планета. По света са познати техните експедиции почти на всички континенти – Колка*, Амазонка, изворите на Нил, Колорадо, реки в Хималаите и Австралия, най-трудните реки в Европа.

Colca_Canyon in winter

Каньонът Колка зиме

А в останалото време организират курсове за обучение, състезания, спускания по реки в Полша. Техните постижения са резултат на огромната всеотдайност, на компетентността и на работата в екип в изключителната атмосфера, която създават всички хора, свързани с клуба “Бистше”. Предавайки опита и знанията си, те заразяват със своята откривателска страст и са мотор за развитието на водния туризъм в Полша.

Режисьорът Йежи Порембски показва в какво се състои феноменът на краковския клуб. Обяснява откъде се взимат неговите успехи. Приближава до зрителя непознатите – извън известните – световни постижения. От колоритните разкази, освен страстта и радостта от постигането на поредната цел, бликат предаваните от поколение на поколение вяра и убеждение, че твърдостта и последователността позволяват да бъде постигнато непостижимото.

Филмът се появява благодарение на събраните средстава от членове и симпатизанти на клуба “Бистше”, а така също на спонсорството на Минно-металургичната академия в Краков и фирмите “Q-Graf” и “Canoandes Inc”.

Филмът ще бъде в програмата на Банскофилмфест’ 2016 (23-27 ноември т. г.).

На водещата снимка – близо до Кабанаконде, в дъното на каньона, се намира т. нар. Оазис с няколко туристически бази

А това е официалният трейлър на филма:

//www.youtube.com/watch?v=z4UYH7ZHPAI

–––––––––––––

*Каньонът на река Колка се намира в перуанския регион Арекипа, на около 100 км северозападно от град Арекипа. Стените от лявата му страна се възвишават до 3200 м над нивото на реката, а от дясно – на 4200 м. Според някои източници, това е най-дълбокият каньон на Земята [два пъти по дълбок от Големия каньон (Grand Canyon) на Колорадо в Съединените щати]. Дълъг е 120 км. Разликата във височините между началото му (3050 м над морското равнище) и края му (950 м) възлиза на 2100 м. Дъното на каньона наподобява лунна повърхност – покрито е с камъни и е лишено от всякаква растителност.

Първото преплаване на каньона с каяци е осъществено през 1981 г. Правят го поляците Анджей Пиентовски (Andrzej Piętowski, ръководител на експедицията) и Пьотр Хмиелински (Piotr Chmieliński) – каякари, Йежи Майхерчик (Jerzy Majcherczyk) – капитан на понтона, Стефан Даниелски (Stefan Danielski) и Кшищоф Крашниевски (Krzysztof Kraśniewski) – екипаж на понтона, Яцек Богуцки (Jacek Bogucki) – кинооператор, Збигниев Бздак (Zbigniew Bzdak) – фотограф. Всички са от краковския клуб “Бистше”. Постижението е вписано в Книгата на Гинес през 1984 г. Участниците в експедицията, в правото си на първопокорители, дават на няколко обекта в каньона полски имена, утвърдени от Перуанския географски институт – водопади Ян-Павел Втори, Полския каньон, Шоколадовия каньон.

Recent Posts

Leave a Comment