С един крак и патерици на Чима Гранде

В рамките на два дни испанският пара-катерач Урко Кармона Барандиаран (Urko Carmona Barandiaran) изкачи два тура на Чима Гранде – “Via Dülfer” и “Via Comici-Dimai”. Партньор му беше Хуан Антонио Рамос Белидо (Juan Antonio Ramos Bellido).

urko-00

Урко по време на награждаването му с „Arco Rock Legends“

Урко е загубил десния си крак при автомобилна катастрофа. Но това не му пречи да живее активно и да се радва на живота. Тъкмо обратното – става все по-силен. Със завидна упоритост си избира все по-трудни цели и днес е сред най-силните пара-катерачи в света. За своите успехи в състезателното катерене през 2014 г. бе удостoен с изключително престижната награда “Arco Rock Legends”!

Още тогава в интервю за сайта PlanetMountain.Com испанецът заяви, че за него стенните маршрути в планините не са чак толкова голям проблем колкото подходът към тях.

Маршрутът на Ханс Дюлфер (Hans Dülfer) и Валтер Ф. Фон Бермут (Walter F. von Bermuth) от 1913 г. по западната стена на Чима Гранде и линията на Емилио Комичи (Emilio Comici) и братята Джовани и Анджело Димаи (Giovanni Dimai, Angelo Dimai) от  1933 г. са класика в района. Но да си спомним, че до началото им трябва да се стигне. А след това има и слизане от върха. Представяте ли какво изпитание е това за човек с един крак и патерици?

Recent Posts

Leave a Comment