С Алексей Жалов към пещерите на остров Карпатос

На 5 юли т. г. от 19.30 часа в 259-та аудитория на Биологическия факултет* на СУ “Св. Климент Охридски” (бул. “Драган Цанков” 6, до Националното радио) ще можете да видите презентацията на Алексей Жалов за българските изследвания и прониквания в пещерите на остров Карпатос.

Част от крайбрежието на Карпатос

Карпатос, който на латински се нарича Карпатус (Carpathus), на италиански Скарпанто (Scarpanto), a на турски Керпе (Kerpe), се намира в югоизточната част на Егейско море. Влиза в групата (втори по големина) на Додеканезките острови (Додеканезите), наричани още Южни Спорадски (Южни Споради). Разположен е между значително по-големите от него острови Крит и Родос. Общата му площ е 301 кв. км. Постоянното му население е от около 5000 души. Релефът е хълмист, склоновете му са покрити с ярка зеленина. Климатът е средиземноморски. Най-високата му точка е връх Кали-Лимни (1214 м).

Освен за пещерняци островът е интересен за всички, които искат да си починат, и за интересуващите се от реалната история и митовете на Древна Елада. Карпатос е влизал с Атинския морски съюз. Владели са го римляни и византийци, генуезци и венецианци, турци и италианци. Това се е отразило върху архитектурата и етнографията му – там могат да се видят останки от древногръцки сгради и постройки от епохата на класицизма, а така също елементи на ориенталската архитектура.

Административен център на острова е градчето Карпатос. Много голям интерес представлява най-високото село Отос (Офос) на 510 м. В него се намират етнографски музей и строената през XVII век църква “Света Богородица”. Друго планинско селище е Олимпос, основано между X и XV век. Всяка от неговите къщи е музей. Местните жители ходят облечени в традиционните носии. Има няколко старинни храма и действащи вятърни мелници.

И още един любопитен факт: в близост до остров Карпатос е измерена най-голямата дълбочина в Егейско море – 2591 м.

Карта на острова

Заповядайте!

Организатор:
Сдружението “Международен фестивал на планинарския филм”.

––––––––

Повече информация за Биологическия факултет и местоположението му – на:

//piron.phls.uni-sofia.bg/projects/kulturna-karta-na-sofia/63-2010-01-10-09-58-46

Recent Posts

Leave a Comment