Роди ли се нова разновидност на височинния алпинизъм – “изкачвания с авиационна поддръжка”?

Тазгодишният предмусонен (пролетен сезон) в Хималаите приключи. Но дискусиите около главните събития през него, особено тези на Еверест, не стихват. Непалската служба, която администрира гражданската авиация в страната (The Civil Aviaton Authority of Nepal, CAAN) хвърли нова светлина върху транспортирането по въздуха на екипите на китайката Ванг Джинг (Wang Jing) и американката Клио Уайдлих (Cleo Weidlich) до лагер 2 (6400 м).

Полет на Маурицио Фолини в района на Еверест

На 23 май т. г. Ванг Джинг стана първата персона, която стига до Еверест от юг, след като сезонът практически бе прекъснат около 20 април попради лавинната трагедия в ледопада Кхумбу, при която загинаха 16 шерпи. Клио Уайдлих планираше да стигне до четвъртия връх в света Лхотце (8516 м).

Полет на Маурицио Фолини в района на Еверест

Според излизащият в Катманду “Himalayan Times”, италианският пилот на хеликоптер Маурицио Фолини (Maurizio Folini) е потвърдил, че е летял от базовия лагер на ледника Кхумбу (5500 м) до лагер 2 (6400 м) в Западния циркус на 10 май (без да уточнява точно колко полета е извършил) и отново на 25 май, за да свали Ванг Джинг и придружаващите я до базовия лагер. След като се завърна в Катманду китайката категорично заяви, че никога не е използвала вертолет. Тя каза, че са летели само двама шерпи от екипа й. Но това не отрича факта, че изкачването й е било улеснено по този начин – коментира от своя страна легендарната познавачка и хроникьорка на хималайския алпинизъм госпожа Елизабет Хоули (Elizabeth Hawley). Още повече че след фактическото прекратяване на сезона непалските власти бяха обявили, че разрешават полети до лагер 2 единствено за евакуация на хора и сваляне на багаж”.

Вече 90-годишната госпожа Хоули, която е създателка на картотеката на всички хималайски експедиции “Himalayan Database” от средата на 50-те години на ХХ век до днес, бе многократно питана за мнението й по възникналия казус. Ние от “Himalayan Database” сме на мнение, че трябва да започне регистрирането на нова категория постижения – изкачвания с авиационна поддръжка, при които се използват хеликоптери за преодоляване на най-опасните места по маршрутите. В нея веднага попада японецът Юичиро Миура (той изкачи Еверест на 23 май 2013 г. на 80 години и стана най-възрастният човек в света, стъпил на Третия полюс – бел. пр.), който оцеля на слизане благодарение на евакуацията му по въздуха. А след лавината на 18 април т. г., отнела живота на 16-те шерпи, въпросът стои по-остро от всякога”.

Междувременно, на 8 юни т. г., Ванг Джинг под натиска на медиите призна пред китайската осведомителна агенция “China News Service”, че все пак е използвала хеликоптер по време на изкачването си. Зная, че подобно действие намалява усилията за изкачване на върха и обезценява постигнатото, но се поддадох на уговорките на шерпите, че трябва да направя това в името на сигурността”…

Recent Posts

Leave a Comment