Реставриран е изключителен кинодокумент

През 1924 г. на Еверест кап. Джон Б. Ноуъл, кинооператор на британската експедиция под ръководството на Едуард Нортън, заснема филм за съдбата на това славно начинание – “Епопеята на Еверест” (Великобритания, 1924, Джон Баптист Люсиъс Ноуъл, 12’/ “The Epic of Everest”, Great Britain, 1924, John Baptist Lucius Noel, 12’). Благодарение на Музея на планините Луиджи Амедео ди Савоя” в Торино той бе показан за първи път в България през 2003 г. в кинопанорамата, посветена на златния юбилей на Еверест, организирана от Сдружението Международен фестивал на планинарския филм”. След това бе прожектиран още няколко пъти, включително и на неотдавнашната панорама по случай 60-атата годишнина от първото изкачване на Третия полюс.

Както е известно, в хода на третата британска експедиция на Еверест през 1924 г. на 4 юни Едуард Нортън сам стига до рекордната височина от 8570 м. Но се случва и трагедия – Джордж Мелъри и Андрю Ървин не се връщат от предприетата атака, след като са видени за последен път от намиращия се в лагер 6 (8145 м) Ноуъл Оудъл на около 8500-8600 м. И така е поставено началото на една от най-големите загадки в историята на алпинизма.

Плакат на реставрирания филм „The Epic of Everest“

Капитан Джон Баптист Люсиъс Ноуъл придобива известност преди 1924 г. Точно преди 100 г. – през далечната 1913-а, преди Първата световна война, когато границите на Тибет са плътно затворени за чужденци, той решава самостоятелно да проучи подстъпите към Еверест от север. Предрешен прониква в пределите на Тибет, но скоро след това е демаскиран и изгонен от страната. Но не се отказва от идеята за първо изкачване на върха.

След края на Първата световна война, през 1919 г., той изнася сказка в Кралското географско дружество и отправя призив за организиране на опит за изкачване на Еверест. Инициативата му е подета и след две години тръгва първата от трите британски експедиции към най-високия връх през 20-те години на ХХ век. В две от тях – през 1922 и 1924 г. – капитан Ноуъл участва като кинооператор и фотограф.

Картичка от експедицията на Еверест през 1924 г., подписана от кап. Ноуъл

Заснетият през 1924 г. от кап. Ноуъл филм наскоро бе реставриран с помощта на неговата дъщеря Сандра и с подкрепата на благотворителната организация Ерик Анкър-Питърсън”.

Световната премиера на възстановения изключителен кинодокумент ще бъде на гала-вечер на 18 октомври т. г. в кино Одеон” на Лейкъстър Скуеър, Уест Енд, Лондон, в рамките на 57-ия Лондонски филмов фестивал, организиран от Британския филмов институт. По-късно филмът ще бъде показан в още няколко кина.

Трейлър можете да видите на:

//www.bfi.org.uk/news-opinion/news-bfi/announcements/epic-everest-announced-lff-archive-gala

Recent Posts

Leave a Comment