Рекорд на катерачния вундеркинд Ашима Шираиши – 8С на 14 години

Ще навърши 15 години след няколко седмици. На тази възраст Ашима Шираиши (Ashima Shiraishi) прави невероятни изкатервания. Едно от последните е по боулдър-проблема “Horizon” (8C) в планината Хиеи (Mount Hiei) на остров Кюшу (Кюшю). Това е първото повторение и тя не крие радостта си от постижението, но и от факта, че стана най-младата не само между колежките си, а и между катерачите и от двата пола с такъв резултат.

Ashima Portrait 0

Ашима

Когато през 2015-та 38-годишният Даи Коямада завърши своя “суперпроект”, каза: “Без съмнение, това е най-трудният проблем, който съм катерил”. И му постави оценката 8C. А това означава, че трудно може да се каже докъде се простират възможностите на младата американка от японски произход.

 

Ашима се занимава с “Horizon” от миналата година (с прекъсвания). Преди няколко месеца бе съвсем близо до преодоляването му. Проблемът бе набелязан и изкатерен в сектора Отани (Otani) от Даи Коямада (Dai Koyamada). “Никога не съм виждал толкова огромна гранитна отломка с такава дълга поредица от хватки” – не криеше възхищението си японецът. Става дума за 30 движения главно по пукнатина. Финалът е 5-метрова плоча. Наистина, линията изглежда впечатляващо.

 

Ашима начерта нова граница в дамския боулдъринг. И което е по-важно – м тя стигна до това ниво изключително последователно, преминавайки трудни и свръхтрудни боулдъри, между които два 8B+ – “Golden Shadow” на Фред Никол (Freda Nicole) в Рокландс (Rocklands), ЮАР, през 2014 г., и “Phenomena” на Даи Коямада (Dai Koyamadа) в Хинокаге (Hinokage), Япония, през 2015 г.

 

На водещата снимка – Ашима Шираиши на “Horizon” (8C)

Снимка: Брет Лауъл

Photo: Brett Lowell

Recent Posts

Leave a Comment