БФФ 2015: „Изкупление: историята на Джеймс Пиърсън”, Великобритания

Българска премиера на филма:

“Изкупление: историята на Джеймс Пиърсън” (Великобритания, 2014, Пол Дифли, Крис Прескът, 53‘/ “Redemption: The James Pearson Story”, United Kingdom, 2014, Paul Diffley, Chris Prescott, 53’)

Това е противоречивата история на един от най-добрите trad-катерачи (традиционното или trad-катеренето се осъществява с осигуровки, поставяни лично от катерещия се) в света. След впечатляващи успехи, заради които е признат за един от най-силните във Великобритания, възникват редица неясноти, спорове и недоразумения във връзка в оценките му на изкачените от него маршрути. Това го изключва от катерачните среди. Филмът разказва историята на Джеймс, който се сблъсква с огромни проблеми във Великобритания и полага много сериозни усилия, за да възвърне мястото си в британскатта катерачна общност.

–           Наградата “Най-добър филм за катерене” от Международния фестивал на планинарския филм във Ванкувър (Канада), 2014 г.,

–           Наградата “Най-добър филм за катерене” от Международния фестивал на планинарския филм в Домжалье (Словения), 2014 г.

//www.hotaches.com/climbing-films/redemption-the-james-pearson-story

Recent Posts

Leave a Comment